Voor wie het eerst naar Berlijn trekt is het handig om op voorhand te weten waar je moet zijn. Niet alleen je hotel is belangrijk, maar je wil toch enkele bezienswaardigheden bezoeken.

Berlijn is een wereldstad met meer dan 3 miljoen inwoners. Het is er altijd een drukte, maar de energie die je krijgt is mooi meegenomen. Deze stad heeft ook heel wat geschiedenis en die zijn meer dan de moeite waard. Enkele dagen voor alles te bezoeken is voldoende, je kan de bezienswaardigheden in Berlijn makkelijk bereiken via het openbaar vervoer.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Welke plaatsen moet je zeker bezocht hebben? Hoeveel je er ziet en welke je moet zien, dat maak je volledig zelf uit. Maar we geven je hier een kort overzicht van de belangrijkste:

Berlijnse Muur

Als je Berlijn zegt dan zeg je ook Berlijnse muur. Dit was een typisch stuk voor vele jaren in de stad, maar al sinds 1989 afgebroken. Er staat nog een klein stukje te bezichtigen. Welke beschilderd is door artiesten uit de ganse wereld.

De Reichstag (Rijksdag)

Het parlementsgebouw van Duitsland ligt in de hoofstad Berlijn. Aan het plein van de republiek. Het gebouw dateert van 1894. Tot 1933 kon je hier de Rijksdag vinden, een voorganger van hoe het parlement nu heet: de Bondsdag.

Een opvallen gebouw met nogal een opmerkelijke geschiedenis. De koepel in het gebouw is de moeite waard om door te kijken, je hebt inkijk op de parlementszetels maar ook een mooi uitzicht over de stad. De toegang is gratis, maar registratie is wel nodig.

Brandenburger Tor

De val van de muur in 1989 heeft nog als overgebleven trekpleister de Brandenburger Tor. Het is een bijzondere poort die heel wat geschiedenis heeft. Deze heeft nog de tijd van het Pruisische rijk meegemaakt, en zelfs het derde rijk van Adolf Hitler. Na de oorlog kwam de poort achter de Berlijnse muur terecht en was deze voor lange periode niet meer bereikbaar.

Holocaust monument

Wie even wil stilstaan bij de vele slachtoffers van de holocaust moet een bezoekje brengen aan het Holocaust monument. Het is bedacht om al nagedachtenis te dienen, maar ook om even tot rust te komen, afgewisseld met leuke momenten. Een prachtige setting om eens door te wandelen.

Potsdamer Platz / Sony Center

Een van de bekendste pleinen in het centrum van de stad Berlijn. En ook een belangrijk verkeerspunt. Werd genoemd naar de stad Potsdam, welke in de buurt van Berlijn ligt.

Even terug in de tijd: de Potzdamer platz was voor de tweede wereldoorlog een belangrijk punt. Hier stonden de mooiste warenhuizen, luxehotels, casino’s, waar heel wat volk op afkwam. De oorlog heeft ervoor gezorgd dat alles met de grond gelijk gemaakt werd. Het werd terug opgebouwd in 1992 en heeft zo een 20 jaar geduurd. Nu is het een hypermoderne plek geworden, met wolkenkrabbers

Alexanderplatz

Een plek waar je veel winkels, markten en evenementen kan vinden is de Alexanderplatz. Ook al is het een groot betonnen plein, door die activiteiten kan het er wel gezellig zijn. Het Galeria Kaufhof is een prachtige winkel met een mooie fontein in de buurt die heel kleurrijk aangelegd is.

Fernsehturm

Een hoge toren van 368 meter kan je moeilijk ontgaan. De Fernsehturm heeft een zilveren bol en kan in de ganse stad van Berlijn gezien worden. Hij staat op de Alexanderplatz. Deze werd eerst gebruikt als televisietoren, maar nu is het vooral een toeristische attractie geworden. Het kost je 13 euro om met de lift omhoog te gaan. Je kan er van de stad genieten vanuit de hoogte. 

Deze Fernsehturm wordt als televisietoren gebruikt in Berlijn. Met een hoogte van 368 meter is het het hoogste gebouw van de stad. Te vinden nabij de Alexanderplatz.

Museumsinsel en Unter den Linden

Een magische plek in Berlijn, een ware verzameling van historische gebouwen met de mooiste musea. Het Pergamonn museum, Ägyptisches Museum, het Alte Museum, Bode Museum en de Berliner Dom zijn er allemaal samen te vinden. Kunstgalerijen, bankgebouwen en tot ieders verbazing zelfs ook nog enkele leuke winkels.

Dit zijn maar enkele van de vele bezienswaardigheden. Van al dat wandelen en bezoeken zou je honger krijgen. Maar aan restaurants geen gebrek in de stad, er is overal wat te vinden. En voor iedere smaak uiteraard. Als je de typische Duitse keuken niet lust dan kan je steeds de Europese keuken proberen.

Gelegen aan de Unter den Linden, een grote boulevard in Berlijn kan je de Brandenburger Tor vinden. Deze maakt oorspronkelijk deel uit van een omwalling rond Berlijn.  De enige poort die nu nog overblijft van die omwalling is de Brandenburger Tor.

Checkpoint Charlie

In de tijd dat de Berlijnse muur nog rechtstond was een van de controleposten Checkpoint Charlie.

Slot Charlotteburg

Het grootste Paleis in Berlijn en te vinden in een gelijknamig stadsdeel. Slot Charlotteburg stamt uit de tijd van de Pruisische vorsten die in de periode van 1690 over Berlijn gegeerd hebben.

Gendarmenmarkt

Een van de bekendste pleinen uit Berlijn is de Gendarmenmarkt. Gelegen in het district Mitte. Wordt gekenmerkt door twee identiek lijkende kerken, die aan weerszijden van het plein staan.

Berliner Dom

Een van de belangrijkste kerken uit Berlijn, gelegen op het Museumsinsel.  Er werd zo een 11 jaar gewerkt om deze kerk op te zetten. Het werd een serieus stuk van 114 meter lang en 73 meter breed. Je kan er de invloeden van de Italiaanse renaissance vinden. Rijkelijk versierd met beelden, goud en koepels.

De Berlijn bezienswaardigheden zijn met deze lijst nog lang niet opgenoemd. Er is nog heel wat meer te ontdekken in deze stad en dat kan alleen maar als je zo snel mogelijk een reisje boekt. Op elke moment van het jaar is er wel iets te doen in Berlijn, dus je moet niet alleen op het goede weer wachten om een leuke tijd mee te maken. Maak een planning met de plekken die je het liefst wil zien en laat je betoveren.

Ook interessant om te weten:

Citytrip Berlijn
Bezienswaardigheden Berlijn
Hotels in Berlijn

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be