Ten noordwesten van de Golf van La Spezia liggen vijf bijzondere dorpen. Samen heten ze Cinque Terre en jaarlijks trekken ze ruim twee miljoen toeristen. Wie op vakantie gaat naar Ligurië kan er niet omheen. De dorpen Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore vormen een park waar de natuur adembenemend mooi is. Je vindt er rotsen, kliffen, pittoreske baaien en steile flanken.

Dorpen op Werelderfgoedlijst

Op bijna vier hectare natuurpark liggen meer dan 40 wandelroutes. De vijf dorpen zijn daardoor voor wandelaars uitstekend te bereiken. Sinds 1997 staan ze op de Unesco Werelderfgoedlijst. Wie eenmaal een bezoek heeft gebracht aan de Cinque Terre zal dit niet verbazen. Het is prachtig hoe de dorpen bijna met de voeten in het turquoise water liggen. De huizen in bruine, gele of pasteltinten zijn een lust voor het oog. Alleen Corniglia ligt niet direct aan het water.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Duurzaam toerisme

Omdat de Cinque Terre erkend is als Werelderfgoed wil men niet dat de dorpen ‘platgelopen’ worden door toeristen. Een bezoek is dan ook alleen mogelijk met een toegangspas. Deze vorm van duurzaam toerisme beschermt de dorpen en de natuur. De toegangspas is één of twee dagen geldig en te koop bij de treinstations in de dorpen.

Je kunt ook besluiten een Cinque Terre Card Train MS aan te schaffen. Dit is een combinatieticket waarmee je ook gebruik kunt maken van de boot of de trein. Meestal is er ook museatoegang bij inbegrepen. De opbrengst van de pas wordt voor een goed doel gebruikt; namelijk voor behoud en herstel van het natuurpark.

Mogelijkheden om naar Cinque Terre te gaan

De Cinque Terre is op meerdere manieren te bereiken. Je kunt te voet gaan via het wandelpad de Sentiero azzurro, welke de vijf dorpen met elkaar verbindt. Dit pad is in totaal twaalf kilometer lang. Het natuurpad tussen de Cinque Terre is een echte aanrader. Van dorp naar dorp wandel je tussen velden met olijven, druiven of citroenen. Bij het dorp Corniglia komt het wel op conditie aan. Er zijn veel trappen, dus niveauverschillen. Maar het uitzicht op zee is fantastisch. Als wandelen niet meer gaat, kun je altijd in ieder dorp op de trein stappen om naar een volgend dorp te gaan. Tevens is het mogelijk de veerboot te nemen, behalve als je in Corniglia bent. Op toegangswegen naar de Cinque Terre mag je overigens gratis wandelen. Je maakt dan gebruik van het kustpad.

Andere mogelijkheden om de Cinque Terre te bereiken zijn de trein, de veerboot of met de auto. Voor de trein geldt dat er bijna elk half uur een treinverbinding is en ieder dorp beschikt over een station. Behalve in Corniglia is het ook mogelijk de dorpen te bereiken met een veerboot. Het is niet duur en minder vermoeiend dan een wandeltocht. Als laatste kun je ervoor kiezen er met je eigen auto heen te gaan. Dit is echter niet aan te bevelen. Parkeergelegenheden zijn heel summier en bovendien is het ver lopen naar de dorpen.

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be