Als de voormalige hoofdstad van het Romeinse, Byzantijnse en Ottomaanse Rijk heeft de stad aan de Bosporus een bijzonder boeiende geschiedenis. Ontdek de historische verhalen van de stad, proef de romantiek in de gezellige smalle straatjes, geniet van de drukke sfeer in de talloze overdekte bazaars en laat je overweldigen door de heerlijke Turkse keuken. Beleef het allemaal op de scheidingslijn tussen Europa en Azië.

1. Topkapi paleis

Het Topkapi paleis was lange tijd het verblijf van de sultans in Istanbul. Het complex is gebouwd op een landtong met een adembenemend uitzicht over de rivier de Bosporus. Het sprookjesachtige paleis heeft prachtige tuinen en paviljoenen. De harem binnen het complex – dat enkel voor de sultan en zijn zonen toegankelijk was – omvat onder meer een badhuis, een hospitaal en driehonderd kamers, en bood in de 19e eeuw onderdak aan meer dan 800 Oosterse slavinnen. Vandaag is het paleis één van de grootste musea in Istanbul.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

2. Aya Sophia

Eén van de meest opvallende bouwwerken in het oude gedeelte van de stad is de Aya Sophia. Deze oorspronkelijk Byzantijnse kerk werd later tot moskee omgebouwd. De Moskee heeft een koepel met een diameter van 30 meter en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

3. Blauwe Moskee

De Sultan Ahmetmoskee of Blauwe Moskee is de enige moskee ter wereld die zes minaretten telt. De moskee ligt op een steenworp van de Aya Sophia en dankt haar bijnaam aan de blauwe tegeltjes die het gebouw aan de binnenkant sieren.

Bosporus Istanbul

 

 

 

 

 

4. Boottocht over de Bosporus

Istanbul ligt op het kruispunt tussen Europa en Azië. Het is de enige stad ter wereld die op twee continenten ligt. De scheidingslijn wordt gevormd door de Bosporus. Maak een boottocht en kijk van op het water naar de verborgen parels van Istanbul.

5. De Grand Bazaar

Zoals het een Turkse stad betaamt kent Istanbul talloze overdekte bazaars. De Grote Bazaar is met meer dan 4000 winkeltjes de grootste overdekte marktplaats ter wereld. Snuister in het labyrint van straatjes naar juwelen, lederwaren, tapijten en andere curiosa.

6. Dogatepe

Wil je tijdens jouw bezoek aan Istanbul enkele echte Turkse klassiekers proeven, of genieten van een lekkere wereldkeuken, ga dan zeker eens langs in het restaurant Dogatepe. Het terras biedt bovendien een prachtig uitzicht over de Bosporus.

Basilica Cisterne Istanbul

 

 

 

 

 

7. Basilica Cisterne

Om het voormalige Constantinopel van water te voorzien werden er ondergronds gigantische waterreservoirs gebouwd. Eén van die wateropslagplaatsen is Basilic Cisterne, waar er maar liefst 80.000 m³ drinkwater kan worden opgeslagen. Het complex wordt gedragen door meer dan 336 zuilen, wat zorgt voor een heel aparte sfeer binnenin.

8. Hippodroom

Het Hippodroom is een stadion uit de Romeinse tijd en werd onder meer gebruikt voor paardenrennen. Vandaag bestaat het plein nog steeds. De ovale vorm en de twee obelisken verwijzen naar het voormalige circus. Onder het plein bevindt zich ook de Basilica Cisterne.

Galatatoren

 

 

 

 

 

9. Galatatoren

Om een adembenemend zicht te krijgen over de stad kan je de Galatatoren bezoeken. De oude toren staat in het Europese deel van Istanbul en is 61 meter hoog. Vooral bij zonsondergang is het een aanrader om te genieten van het unieke uitzicht. Je hebt onder meer een prachtig zicht op het Topkapi paleis, en de Bosporus.

10. De Gouden Poort

De oude stadsmuren van Istanbul zijn een bezoekje waard omwille van het prachtige uitzicht die ze bieden over de stad en het water. De Gouden Poort is één van de zeven toegangspoorten tot het oude Constantinopel. Later werd de poort onderdeel van het ‘Yedukile’, een kasteel dat werd gebouwd ter verdediging van de stad. Vandaag is dit een museum.

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be