Aya Sophia

Aya Sophia

De ‘Aya Sophia’ of ‘Hagia Sophia’ is een voormalige kathedraal en moskee in het oude stadscentrum van Istanbul. Het oorspronkelijke gebouw was een kathedraal ten tijde van het Byzantijse Rijk. Na de verovering in 1453 door de Ottomanen werd het een moskee. Op dat moment werden ook de minaretten bijgebouwd en binnenin werden de bestaande muurschilderingen overpleisterd. In 1985 werd het gebouw opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Sinds 1934 doet het dienst als museum.

Adres
Aya Sophia
Cankurtaran Mh.
34122 Istanbul
Web
http://www.ayasofyamuzesi.gov.tr/en/
Boottocht over de Bosporus

Boottocht over de Bosporus

Een boottocht over de Bosporus, de rivier die Europa en Azië van elkaar scheidt, is een absolute must tijdens je stedentrip in Istanbul! Gedurende 2 uur geniet je van prachtige bouwwerken aan de oevers van de zee en ontdek je de verborgen parels van Istanbul. De boten vertrekken dagelijks naast de Galatabrug!

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Adres
Cemil Topuzlu Cad. 36
Kadıköy
34122 Istanbul
Süleymaniye moskee

Süleymaniye moskee

De Süleymaniye moskee is minder bekend dan de Aya Sophia moskee maar is minstens even opmerkelijk. De moskee is gebouwd bovenop een heuvel in opdracht van sultan Süleyman en is een juweeltje van Osmaanse architectuur. Aan de voorzijde, tussen de 4 minaretten, bevindt zich een marmeren binnenplaats. Neem zeker ook een kijkje binnenin de moskee die onderdak biedt aan een hamam, ziekenhuis en indrukwekkende bibliotheek.

Adres
Prof. Siddik Sami Onar Caddesi
34122 Istanbul

Galatatoren

Galatatoren

In het Europese deel van Istanbul, staat de Galatatoren. Deze toren werd gebouwd in 1384 en was oorspronkelijk een uitkijkpost. Neem zeker de lift naar de 12de verdieping en geniet van het panoramisch stadsuitzicht over o.a. het Topkapi paleis, de Gouden Hoorn de Bosporus en de Sultanahmet.

Tip: een bezoek aan de Galatatoren tijdens zonsondergang is een absolute aanrader!

Adres
Galata Kulesi Sokak
34122 Istanbul
Hippodroom

Hippodroom

Herbeleef de geschiedenis en maak kennis met het kloppend hart van het voormalige Constantinopel. In dit park is het heerlijk vertoeven terwijl je je ogen de kost geeft aan 3 antieke monumenten namelijk de Obelisk van Theodosius, de Slangenzuil en de Omsnoerde Zuil van Constantinus Porphyrogenitus. Op wandelafstand bevindt zich het museum voor Turkse en Islamitische kunst.

Adres
Sultan Ahmet Mh.
Mimar Mehmet Ağa Caddesi 38
34400 Fatih
Gouden Poort

Gouden Poort

De Gouden Poort begon zijn leven als triomfboog opgericht door Theodosius I, later werd hij ingebouwd in de stadsmuren van Istanbul en werd hij de belangrijkste van de zeven toegangspoorten tot Constantinopel. Onder Theodosius II werd de poort echt van goud nadat hij volledig met goudplaten werd bekleed. De ‘Porta Aurea’ was ook de plaats waar de zegevierende legers de stad terug binnentrokken.

Nog later werd de poort een onderdeel van het ‘Yedikule’ kasteel die in 1458 door Mehmed II terug werd opgebouwd als verdedigingswerk. ‘Yedikule’ betekent ‘Zeven Torens’. Dit fort deed tijdens zijn lange geschiedenis ook dienst als gevangenis en arsenaal. Sinds 1959 is het een museum.

Adres
Yedikule Hisarı Müzesi‎
İmrahor Mh.
34107 Istanbul
Sultan Ahmetmoskee

Sultan Ahmetmoskee

De ‘Sultan Ahmetmoskee’ is ook wel bekend onder zijn populaire naam ‘de blauwe moskee’. Dit groot religieus gebouw ligt vlakbij de ‘Aya Sophia’ en werd gebouwd tussen 1609 en 1616 in opdracht van sultan Ahmet I.

De moskee werd ontworpen door Sedefhar Mehmet Aga, hij ontwierp een perfect symmetrisch geheel met centraal de 33 meter wijde koepel. Opvallend is ook dat deze moskee maar liefst 6 minaretten heeft, dit is het derde hoogste aantal ter wereld.

Adres
Sultan Ahmetmoskee
Sultan Ahmet Mh.
34122 Istanbul
Web
http://www.bluemosque.com
Leandertoren

Leandertoren

De 18de eeuwse Leandertoren waakt over de ingang van de Bosporus. De toren kent ook wel de bijnaam de ‘Maagdentoren’ naar de legende van een Ottomaanse sultan die zijn dochter in de toren liet opsluiten nadat voorspeld was dat ze zou sterven aan een slangenbeet. Filmliefhebbers herkennen de toren ongetwijfeld uit de James Bond film ‘The world is not enough’.

Adres
İmrahor Salacak Mh.
34668 Üsküdar
Prinseneilanden

Prinseneilanden

Ontsnap aan de drukte van Istanbul en neem de boot naar de Prinseneilanden, bestaande uit 9 verschillende eilandjes. Auto’s zijn hier verboden dus kan je hier volop genieten van de ongerepte natuur. Huur een fiets, maak een wandeling tussen de zoetgeurende magnolia’s of laat je rond rijden met paard en kar.

Tip: informeer op voorhand wanneer de veerboot vertrekt vanaf Sirkeçi of Kabata.

Adres
Prinseneilanden
34122 Istanbul
Bosporusbrug

Bosporusbrug

De Bosporusbrug is de op twaalf na grootste brug ter wereld en verbindt het Europese deel van Istanbul met het Aziatische werelddeel. De hangbrug heeft een lengte van 1.590 meter en werd ingewijd op 30 oktober 1973 naar aanleiding van de Republiek Turkije onder leiding van de wereldberoemde Ataturk. Door het groot aantal zelfmoordpogingen is de brug helaas afgesloten voor voetgangers en fietsers.

Adres
Bosporusbrug
34122 Istanbul
Basilica Cisterne

Basilica Cisterne

Deze wateropslagplaats werd tussen 532 en 542 aangelegd in opdracht van keizer Justinianus om de stad in tijden van oorlog van voldoende vers drinkwater te kunnen voorzien. De totale capaciteit is 80 000m³ en er staan maar liefst 336 zuilen. De sfeer binnenin is heel bijzonder, het werd dan ook al regelmatig als decor voor films gebruikt.

Adres
Alemdar Mh.
Yerebatan Caddesi 13
34122 Istanbul
Web
http://yerebatansarnici.com

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be