Reichstaggebouw

Reichstaggebouw

In het Reichstaggebouw zetelt sinds 1999 de Duitse Bundestag. Het is dus een erg belangrijk gebouw, maar vooral een architecturaal mooi en imposant gebouw.

Eind jaren ’90 werd een moderne koepel op het gebouw geplaatst. Je kan dit gebouw en de koepel bezoeken en we raden dan ook aan om dit te doen want het uitzicht en de architectuur is erg indrukwekkend!

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Naast de glazen koepel ligt restaurant Käfer, een restaurant waar je heerlijk kan eten met een mooi uitzicht.

Adres
Platz der Republik 1
11011 Berlin-Tiergarten
Web
http://www.bundestag.de
Brandenburger Tor

Brandenburger Tor

Het bekendste monument van Berlijn is zonder twijfel de Brandenburger Tor. Vroeger stond hier één van de vele stadspoorten van Berlijn, maar Frederik Willem II  liet in 1788 een nieuwe poort bouwen als herinneringsmonument. De Quadriga (tweewielige wagen met vier paarden) die bovenop het monument staat is een replica, de oorspronkelijke werd vernietigd tijdens W.O. II.

Tijdens de Koude Oorlog werd de Berlijnse Muur rond het monument gebouwd, waardoor het niet meer te bereiken was vanaf de Westerse kant. Door zijn ligging is het nu dan ook hét monument van de hernieuwde Duitse éénheid.

Adres
Brandenburger Tor
Pariser Platz
10117 Berlin
Web
http://www.berlin.de/orte/sehenswuerdigkeiten/brandenburger-tor/index.en.php
Holocaust Monument

Holocaust Monument

Het officiële monument ter nagedachtenis aan de vermoorde Europese joden tijdens W.O. II bestaat uit 2711 betonnen blokken verspreidt over een groot terrein. Onder het plein vind je een volledige expositie over deze pikzwarte bladzijde uit de Europese geschiedenis. In 2007 won dit monument de prijs van het American Institute of Architects.

Adres
Holocaust Mahnmal
Ebertstrasse
10117 Berlin
Web
http://www.stiftung-denkmal.de/
Gedenkstätte Hohenschönhausen

Gedenkstätte Hohenschönhausen

Een leuke bezienswaardigheid is het niet, maar een bezoekje aan deze voormalige Stasi-gevangenis is zeker aan te raden. Je maakt er op een kille manier kennis met de onmenselijkheden die er plaatsvonden.

4 jaar nadat de laatste gevangenen werden vrijgelaten, opende men in 1994 Hohenschönhausen terug, deze keer als gedenkplaats. Hier kan je onder toezicht van een gids rondleidingen krijgen door 100 kamers en cellen. Elke rondleiding is uniek want de personen die je rondleiden zijn ex-gevangenen die hun persoonlijke ervaringen (fysieke en psychologische marteling) delen. Dit maakt jouw bezoek erg indrukwekkend en het zal je zeker niet koud laten.

Je kan er ook gratis de permanente tentoonstelling  “Gefangen in Hohenschönhausen: Zeugnisse politischer Verfolgung 1945 bis 1989″ bezichtigen.

Adres
Genslerstraße 66
13055 Berlin
Web
http://www.stiftung-hsh.de
Berliner Dom

Berliner Dom

In de buurt van de centrale laan ‘Unter den Linden’ vind je veel monumentale bouwwerken, waaronder de Dom van Berlijn. De kerk aan het ‘Museuminsel’ werd gebouwd tussen 1894 en 1905 en herbouwd tussen 1975 en 1992 na de zware beschadigingen van de Tweede Wereldoorlog. Binnenin kun je de sarcofagen van de Pruisische koningen en het grote Sauerorgel gaan bewonderen.

Adres
Berliner Dom
Am Lustgarden
10178 Berlin
Web
http://www.berliner-dom.de
Fernsehturm

Fernsehturm

Eén van de meeste opvallende torens in de skyline van Berlijn is de Fernsehturm. Met zijn 368 meter hoogte is de toren het hoogste punt van de stad. De toren staat op de Alexanderplatz in het Oostelijk deel van Berlijn. De toren is eigenlijk niet meer dan een betonnen mast met daarop een bol met een televisieantenne. Bovenin de bol is een restaurant gevestigd. Vervelen doet het uitzicht nooit, want elk half uur draait de bol helemaal rond zijn as. Op 203 meter boven de grond bevindt zich het uitzichtplatform. Bij goed weer kan je van hieruit 40 kilometer ver kijken. Met de lift ben je in 40 seconden van beneden naar boven.

Adres
Panoramastraße 1A
10178 Berlin
Web
http://www.tv-turm.de
Gendarmenmarkt

Gendarmenmarkt

Eén van de bekendste en opvallendste pleinen in het stadsdeel Mitte is de Gendarmenmarkt. Het plein wordt gekenmerkt door twee bijna identiek op elkaar lijkende kerken aan weerszijden van het plein; De Französische Dom en de Deutscher Dom. Daarnaast vind je er ook het Konzerthaus. In het midden van het plein staat dan weer een standbeeld van de Duitse dichter Friedrich Schiller.

Adres
Gendarmenmarkt
Berlijn
Web
http://www.gendarmenmarktberlin.de/wp/?lang=en
Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie

Niet de meest spectaculaire bezienswaardigheid, maar wel een sterk symbolisch overblijfsel uit de Koude Oorlog. Dit was de enige plaats waar buitenlanders van West- naar Oost-Berlijn konden. Meer info over de scheiding van Berlijn vind je in het museum ‘Haus am Checkpoint Charlie’.

Adres
Checkpoint Charlie
Friedrichstraße 43
10969 Berlin

Alexanderplatz

Alexanderplatz

In het stadsdeel Mitte vind je de Alexanderplatz, een druk plein en verkeersknooppunt genoemd naar Tsaar Alexander I. Hier vind je enkele belangrijke overheidsgebouwen en grote warenhuizen. Eén van de meest opvallende bouwwerken is zonder twijfel de Fernsehturm, één van de grootste bouwwerken in Europa. Op het plein vind je ook enkele monumenten zoals de Weltzeituhr (de wereldklok) en een 23 meter hoge fontein.

Adres
Alexanderplatz
Berlin
Rotes Rathaus

Rotes Rathaus

Het ‘Rode Raadhuis’ is het stadhuis van de Stad Berlijn. Het dient als zetel voor de burgemeester en de Berlijnse senaat die samen de stad besturen. De naam is simpelweg afgeleid van de rode stenen waarin het gebouw is opgetrokken. Het opvallende gebouw ligt vlakbij de Alexanderplatz.

Adres
Rotes Rathaus
Rathausstrasse 15
10178 Berlin
Paleizen en parken van Potsdam en Berlijn

Paleizen en parken van Potsdam en Berlijn

Deze overkoepelende term verwijst naar de verzameling van historische gebouwen en parken in Potsdam en het stadsdeel Wannsee. Het werd als geheel opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Alles samen gaat het om ca. 150 bouwwerken op een oppervlakte van 500ha parklandschap. De kern ervan is het slot Sanssouci dat werd aangelegd voor de Pruisische koning Frederik II. Daarrond lieten veel van zijn opvolgers hun eigen parken en paleizen bouwen waardoor je er een staalkaart van de bouwstijlen tussen 1730 en 1916 vindt.

Adres
Park Sanssouci
An der Orangerie 1
14469 Potsdam
Konzerthaus

Konzerthaus

Het Konzerthaus Berlin bevindt zich op de Gendarmenmarkt en is ontworpen door de Berlijnse architect Karl Friedrich Schinkel in Classicistische stijl. In de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw echter zwaar beschadigd door bombardementen. In 1979 tot 1984 werd het bouwwerk dan definitief gerenoveerd en vandaag wordt het nog steeds gebruikt als concertzaal en theater.

Adres
Gendarmenmarkt 2
Berlijn
Web
http://www.konzerthaus.de

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be