Akropolis

Akropolis

De heilige rots Akropolis, torent hoog boven Athene uit en herbergt de 4 grootste meesterwerken uit de klassieke Griekse kunst. Namelijk de Niketempel, de tempel van Erechtheion, de Propyleeën en op de top van de rots staat het wereldberoemde Parthenon, gewijd aan de godin Athene. De Ionische tempel Erechtheion is een heilig oord voor de Grieken. Volgens de legende zouden Poseidon en Athene hier gestreden hebben om de macht over de stad. Bij vele toeristen is de tempel voornamelijk gekend omwille van zijn indrukwekkende kariatiden. Krijg je maar niet genoeg van de Akropolis? Neem dan zeker ook eens een kijkje in het nieuwe Akropolismuseum en ontdek een schat aan informatie!

Adres
Theorias
Athens 10558
Web
http://odysseus.culture.gr/h/3/eh351.jsp?obj_id=2384
Agora

Agora

Het Agora is het kloppend hart van Athene. Hier werd enerzijds van 2500 tot 1800 jaar geleden een politieke strijd gestreden tussen beroemde filosofen onderling. Anderzijds was het het grootste marktplein van Athene. Momenteel ziet het Agora er eerder uit als een gigantisch parkcomplex waar je rustig ontspant en cultuur opsnuift tussen talrijke ruïnes. Twee imposante bouwwerken domineren het panorama, namelijk de Tempel van Hephaistos en de Stoa van Attalos. De Tempel van Hephaistos dateert reeds van de 5de eeuw v.Chr. en de Dorische zuilen zijn volledig opgetrokken in marmer. Allerlei Griekse vondsten worden ten toon gesteld in de Stoa van Attalos, beter bekend als het Agora Museum.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Adres
Adrianou 24
Athens 10555
Web
http://odysseus.culture.gr/h/3/eh351.jsp?obj_id=2485
Dafni klooster

Dafni klooster

In de 6de eeuw liet Keizer Justinianus een Byzantijns klooster bouwen in Dafni, een stadje 10 km verwijderd van Athene. Op het eind van de 11de eeuw werd het klooster volledig gerenoveerd. Helaas sloeg het noodlot toe en werden de kloostergebouwen grotendeels vernietigd. Enkel het prachtige koepelkerkje bleef overeind en is nog steeds te bezichtigen. Het Dafni klooster is zeer populair voor zijn indrukwekkende 11de eeuwse Byzantijnse mozaïeken.

Adres
Athinon avenue
Athens 12462
Tempel van de Olympische Zeus

Tempel van de Olympische Zeus

Op wandelafstand van het indrukwekkende Akropolis ligt de grootste tempel van Griekenland, de Tempel van de Olympische Zeus. Het indrukwekkende bouwwerk behoort tot één van de 7 wereldwonderen en bestond oorspronkelijk uit 104 Korinthische zuilen waarvan er nu nog 15 te bezichtigen zijn. Naast de tempel staat de boog van Hadrianus, de oorspronkelijke scheidingslijn tussen de antieke en de ‘nieuwe’ Romeinse stad.

Adres
Leoforos Vasilissis Amalias 42
Athens 10558

Grieks Parlement

Grieks Parlement

De Duitse architect Friedrich von Gärtner bouwde het Grieks Parlement in 1843 oorspronkelijk als paleis voor de Griekse koningen. Het gebouw, gelegen aan het Syntagmaplein, liep begin de 20ste eeuw ernstige schade op ten gevolge van een hevige brand. Na een lange renovatie nam het Grieks Parlement er in 1929 zijn intrek. Het Parlement wordt gekenmerkt door de traditionele presidentiële wachters die het graf bewaken van de Onbekende Soldaat.

Adres
Leoforos Vasilissis Sofias
Athens 10557
Stadion Panathinaiko

Stadion Panathinaiko

Het stadion Panathinaiko werd gebouwd door Lykourgos naar aanleiding van atletische wedstrijden in 330-329 v.C. In de 2de eeuw n.C. onderging het een volledige restauratie en kijkt het uit over een deel van de Nationale Tuinen. De Romeinen organiseerden hier de eerste Spelen ter ere van godin Athena en de eerste moderne Olympische Spelen vonden plaats in 1896.

Adres
Vasileos Konstantinou Anevue
Athens 999-20
Web
http://www.panathenaicstadium.gr/Contact/tabid/93/language/en-US/Default.aspx
Syntagma plein

Syntagma plein

Het Syntagma plein, ook gekend als het Grondwetplein, heeft een zeer grote betekenis voor de lokale gemeenschap van Athene. Maar ook toeristisch gezien heeft het plein veel te bieden. Het werd recent gerenoveerd en voorzien van talrijke faciliteiten zoals restaurants, hotels en cafés. Laat je integreren door de schoonheid en de rijke geschiedenis van het plein en proef de échte Atheense couleur locale!

Adres
Plateia Syntagmatos
Athens 10563
Athinais

Athinais

In Athinais vind je werkelijk alles! De verschillende galeries stellen werken ten toon van Griekse en internationale kunstenaars. Maar het complex bestaat ook uit diverse theaters, gezellige restaurants en zelfs een bioscoop! Bovendien is het het enige Griekse Museum voor Oude Cypriotische Kunst van Athene gevestigd. Een absolute must-see tijdens jouw citytrip!

Adres
99 Vassilissis Sofias Ave.
Athens
Anafiotika

Anafiotika

Anafiotika is een pittoresk dorpje uit de 19de eeuw gebouwd door migranten van het eiland Anafi. Ze bouwden het dorp tegen de steile helling van de Akropolis en brachten zo hun typische stijl mee naar Athene; witte huisjes met smalle paadjes. Dit schilderachtig dorp mag je voor geen geld van de wereld missen!

Adres
Anafiotika
Athens 10558
Lykavittos

Lykavittos

De Lykavittos is de meest opvallende rotsheuvel van Athene. Hij is maar liefst 277 meter hoog en torent daarmee hoog boven de stad uit. De top van de heuvel is te voet bereikbaar of via de kabelbaan. Bovenaan de top ligt de prachtige witte kapel van Sint-Joris. De kapel is vernoemd naar de wolven die er ooit zouden geleefd hebben. Bij helder weer heb je een overweldigend uitzicht over de stad!

Adres
Lycabettus
Athens 11471
Toren der Winden

Toren der Winden

Aan de rand van de Romeinse Agora staat de 12 meter hoge Toren der Winden. Dit bouwwerk dateert uit de 1ste eeuw v.Chr. en deed dienst als windwijzer en wateruurwerk. De toren telt 8 hoeken, verwijzend naar alle windrichtingen, voorgesteld door een basreliëf. Er werd veel aandacht aan dit gebouw besteed want de winden waren van cruciaal belang voor handel rondom het Mediterrane gebied.

Adres
Toren van de winden
Athens 10555
Kathedraal van Athene

Kathedraal van Athene

De kathedraal van Athene wordt in de volksmond ‘de Grote Metroplitaan’ genoemd. Officieel heeft men het echter over ‘Verkondiging aan de Moeder Gods’ Kathedraal. Anders dan vele andere bouwwerken in historisch Athene gaat het hier om een vrij jong bouwwerk. De eerste steen ervan werd gelegd in december 1842. De kathedraal zelf bestaat onder andere uit recuperatie materialen van verschillende ruïnes van Byzantijnse kerken. Binnenin vind je diverse historische kunstelementen die vaak in een andere stijl werden opgemaakt. Net deze mengelmoes zorgt ervoor dat de kathedraal een heel apart karakter heeft.

Adres
Mitropoleos 50
Athene
Theater Herodes Atticus

Theater Herodes Atticus

Dat het Romeinse rijk groot is geweest getuigd dit theater. Integendeel tot wat velen aanvankelijk denken is dit theater van Romeinse oorsprong. Het theater werd genoemd naar de gelijknamige Romeinse consul. Hij liet het theater bouwen in 161 na Chirstus ter nagedachtenis van zijn vrouw. Het theater bood plaats aan zo’n 5000 toeschouwers. Het theater werd volledig gerestaureerd en fungeert nu nog steeds als openluchttheater. Liefhebbers van theater kunnen hier een show meepikken in een unieke historische omkadering. Ben je echter geen fan van het genre, dan nog is het theater zeker een bezoekje waar!

Adres
Dionysiou Areopagitou
Athene
Pláka

Pláka

Wat vroeger fungeerde als volkse woonwijk groeide uit tot een echte toeristische trekpleister. De Plaka is één van de oudste buurten van Athene. Je vindt er restaurantjes, café’s en natuurlijk ook de nodige souvenirwinkeltjes. Gelukkig heeft de wijk doorheen al deze jaren nog steeds z’n authentieke karakter weten te bewaren. Het is heerlijk te kuieren doorheen de nauwe en soms steile straatjes. Bovendien is heel de buurt autovrij! Vanuit de Plaka heb je steeds een mooi zicht op de Akropolis. Doorheen de wijk vind je ook verschillende Bizantijnse kerkjes. Geniet je dus van wat gezellige drukte, of kijk je liever gewoon wat rond in lokale winkeltjes, ga dan zeker is naar de Plaka!

Adres
Plaka
Athene 105 58

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be