In Portugal kan men eigenlijk maar twee steden aanduiden die met alle aandacht gaan lopen. Enerzijds is er de hoofdstad Lissabon en anderzijds is er Porto. Uiteraard is er ook nog de algarve. Die streek is voornamelijk geliefd vanwege de aangename temperatuur gedurende de wintermaanden. We vallen meteen met de deur in huis en stellen dat de twee voorgenoemde steden absolute parels zijn. Lissabon is wat ons betreft een plek waard in de top 4 van mooiste Europese grootsteden. De stad is gebouwd op 7 heuvels en dus is er sprake van een hoop mooie panoramapunten. Eerlijk waar: hoogtijd om de Portugese hoofdstad minimaal drie dagen te bezoeken. We zijn hier echter om Porto te bespreken en ook deze stad is een bezoek waard.

Een citytrip naar Porto plannen

Een Europese stad bezoeken is kinderspel. Het moeilijkste is om een keuze te maken omtrent de bestemming. Alleen al in Europa kan men tientallen steden opmerken die op zijn minst twee dagen een bezoekje waard zijn. Ook Porto is een voorbeeld van dergelijke stad. Meerdere maatschappijen vliegen naar de grootstad en qua toeristische infrastructuur zit het ook goed. Direct aan de luchthaven kan men een metro nemen richting centrum Porto. De rit kost amper iets en neemt zo’n 30 minuten in beslag.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Het mooiste punt van de stad is het mooie zicht dat men kan aanschouwen op Vila Nova de Gaia. Het is de plek aan de overkant van de Douro en kijkt uit over de oude stad Porto. Het is hier dat men een hoop portkelders kan bezichtigen. Traditionele portboten liggen nog steeds op de oevers van de Douro. Uiteraard is dit hedendaags een toeristische attractie.

Op die plek een terrasje doen is een hemelse ervaring. Men kijkt namelijk uit over het historische centrum van Porto en ook daar valt een hoop te beleven. Er zijn een hoop kerken en kapellen en niet enkel de binnenkant is een streling voor het oog. Bepaalde van die religieuze gebouwen zijn bedekt met azulejos, mooie blauwe tegeltjes. De tegels zijn de nationale trots van Portugal. Indien we het toch over mooie kerken hebben, vergeet dan zeker niet om de Igreja de Sao Francisco te bezichtigen.

De Livraria Lello is een bijzondere boekenwinkel. Een entreekaartje kost maar liefst 5 euro en de kans is groot dat het extreem druk is tijdens het bezoekmoment. Fans van Harry Potter komen hier zeker aan hun trekken.
J.K. Rowling bezocht deze boekenwinkel en deed inspiratie op voor de boeken van Harry Potter.

Verder mogen we ook het volgende niet vergeten: de Jardins do Palácio de Cristal, porthuizen van Gaia,Cemitério de Agramonte en de Clerigos toren. De hoogtepunten van Porto bezoeken tijdens een Porto citytrip is niet echt een moeilijke zaak. De relatief kleine stad is al wandelend zeer toegankelijk. Eventueel kan men met de goedkope trein even afzakken naar Braga en/of Guimarães. In die laatste stad werd de eerste Koning van Portugal geboren en hedendaags wordt nog steeds als ‘de wieg van Portugal’ verwezen naar de stad. Een treinrit duurt een groot uur met de stoptrein. Voor we het vergeten: de stationshal van Porto is ook mooi versierd en een kijkje waard.

Het is uiteraard niet allemaal rozengeur en maneschijn. De stad straalt nogal wat armoede uit en dat komt de rijke geschiedenis van de stad niet ten goede. De armoede uit zich niet enkel in het aantal daklozen op straat, maar her en der kan men (ook in het stadscentrum) verkrotte woningen opmerken en doet doet natuurlijk afbreuk aan de plaats. Laten we hopen dat de toeristische gelden correct en efficiënt worden aangewend om het stadsbeeld positief te beïnvloeden.

Porto tips

Porto is eerder een kleine stad en men kan alles ontdekken in twee dagen tijd. Indien men nog de omgeving gaat verkennen, dan is het verstandig om een extra hotelovernachting te boeken. Wat ons betreft is Lissabon grootser en eigenlijk ook mooier qua stad. idealiter boek je een vlucht naar Portugal en kun je er wat rondtrekken. Een treinrit van Porto naar Lissabon is zo geregeld en daar kan men dan eventueel kijken voor een terugvlucht.

De beste manier om een Porto citytrip te beleven: wandelen, véél wandelen. Er is aardig wat hoogteverschil tussen de hoger gelegen delen van de stad en de rivier de Douro en een degelijke wandelconditie is dus wel de vereiste. Al wandelend beleef je dan op een rustige manier de dynamiek van de stad.

Goedkoop op citytrip Porto?

Zin in een stedentrip? Vind een goedkope citytrip in Europa bij Bebsy.be of bij Prijsvrij.be

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be