De Moezel ken je waarschijnlijk wel. De rivier ontspringt in de Vogezen en kronkelt door Frankrijk, Luxemburg en Duitsland. Het is daardoor op zichzelf al een Europese trekpleister, omdat het water je door meerdere landen voert. We zullen ons echter richten op wat velen het mooiste stuk van de Moezel noemen, het stuk tussen Trier en Koblenz.

Varen op de Moezel in Duitsland

Zoals gezegd stroomt de rivier onder anderen door Duitsland. Hij komt bij Trier, vanuit Luxemburg het land binnen en stopt pas bij Koblenz, waar de rivier voortvloeit in de Rijn. Het gebied rondom de Moezel in Duitsland heet ook wel het Moezeldal. Het gebied wordt gekenmerkt door het mooie, glooiende landschap. Zoals de naam al doet vermoeden, komt hier de wereldberoemde wijn vandaan.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Vanaf het water kan je zien hoe de Moezel in een tijd van miljoenen jaren een weg kerfde in het Duitse landschap. De eerdergenoemde wijn is nog steeds een belangrijke inkomstenbron, die zichtbaar is door de vele wijngaarden op de oevers, maar ook de stad Trier zelf is een ware trekpleister. Deze stad stamt uit de tijd van de Romeinen en heeft nog vele gebouwen uit die tijd. Het waren dan ook die Romeinen die begonnen met de wijnbouw. Trier is hierdoor de oudste stad van Duitsland. De meeste schepen zullen deze stad dan ook aandoen.

Fietsen langs de Moezel

De oevers en heuvels langs de Moezel zijn in de loop der jaren steeds meer geschikt gemaakt voor fietsers. De fiets is dan ook een uitstekend vervoersmiddel om deze regio te ontdekken. Houdt er wel rekening mee dat de vele hoogteverschillen, hoewel soms gering, vragen om een flinke inspanning. Het landschap waar je doorheen fietst maakt gelukkig veel goed. De rivier, de wijngaarden en de prachtige dorpjes die je aan kan doen, motiveren je door te fietsen. De Mosel Radweg is een hele mooie route die loopt van Schloss Thorn naar Trier, over goed gelegde fietspaden. Deze is zeker de moeite waard. Als je deze route gaat fietsen ga dan vooral een kijkje nemen bij het Romeinse wijnschip in Neumagen-Dhron of ga naar de Romeinse wijnperserijen.

De Moezel met de auto

Hou je niet van fietsen en ben je niet graag op het water te vinden, dan kan je het Moezeldal ook heel goed ontdekken met de auto. Vele reismaatschappijen bieden georganiseerde auto-rondreizen langs de Moezel, maar je kan uiteraard ook heel goed zelf een route bedenken. Als je dat laatste gaat doen zal je op een aantal punten even de auto aan de kant willen zetten, om van het uitzicht te genieten. Bij Koblenz kan je zien hoe de Moseltalbrücke over het Moezeldal heen loopt, een prachtig gezicht. Kom ook naar Cochem met zijn oude vestigingswerken. Hier kan je ook naar de prachtige Reichsburg die 100 meter boven de stad ligt en een prachtig uitzicht biedt.

Op de fiets, het water of in de auto is het Moezeldal altijd een goede keuze. Kom dus snel een kijkje nemen.


TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be