Schotland is een heel fraai land met een fantastische natuur. Je vindt er mooie groene bergen, groene valleien, prachtige meren en oude kastelen en ruïnes. Het is zeker de moeite waard om hier een vakantie door te brengen. Houd er wel rekening mee dat het weer erg wisselvallig kan zijn. In dit artikel geven wij je uitgebreide informatie over het klimaat in Schotland, welke gematigd maritiem is. We zoomen daarbij vooral in op Edinburgh: de hoofdstad van Schotland.

Zachte winters en koele zomers

Schotland wordt aan drie kanten door zee omringd. Dit is ook de reden waarom het weer er zo wisselvallig kan zijn. In Edinburgh is het iets beter dan in het westen, dit komt door de zuidoostelijke ligging van de stad. Echter blijft de nabijheid van de zee invloed houden op het klimaat. De stad kent zachte winters en koele zomers. Januari en februari zijn de koudste maanden van het jaar. De temperatuur ligt dan gemiddeld rond de 7 graden. In de zomermaanden juni, juli en augustus stijgt het kwik meestal niet boven de 20 graden uit. Niet te vergelijken dus met de tropische zomers in landen ten zuiden van ons.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Regen in Edinburgh

Edinburgh staat bekend als een winderige stad. Dit komt door de ligging tussen de kust en de heuvels. Het regent er vaak en in de periode van oktober tot en met mei komen er aan de kust Atlantische depressies voor, die bij ons bekend staan als Europese windstormen. Toch valt er in de westelijke steden, zoals bijvoorbeeld Glasgow, nog altijd meer neerslag. In de hoofdstad valt er gedurende een heel jaar maandelijks ongeveer dezelfde hoeveelheid aan regen. Iets minder neerslag valt er in de maanden februari, maart, april, mei en juni.

Zon in Edinburgh

Wie niet goed tegen warmte kan en altijd uit de zon probeert te blijven, zit helemaal goed in Edinburgh. Het gemiddeld aantal uren zon per dag is laag. In de wintermaanden loopt dit op van ongeveer 1 tot 3 uren zon per dag, vanaf april tot en met september varieert dit van 4 tot 6 zonuren per dag.

Beste periode om naar Edinburgh te gaan

De minste regen valt in het voorjaar. Dit is een mooie tijd om Edinburg te bezoeken. In die maanden (eind maart, april en mei) staat de natuur ook heel mooi in bloei. De maanden mei, juni, juli en augustus zijn het hoogseizoen in Schotland. Dan is het door de vele festiviteiten en evenementen lekker levendig in Edinburgh.

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be