Het klimaat in Europa verschilt nogal per land. Zo is het in het zuiden van Spanje heel ander weer dan in Noorwegen bijvoorbeeld. Om je toch een idee te geven van het klimaat in de verschillende ‘hoeken’ van Europa, hebben we dit artikel geschreven. Dit kan je helpen beslissen in welk seizoen je welk land het beste kunt bezoeken.

Klimaat in het zuiden van Europa

In het zuiden van Europa, dus in Spanje, Italië, Griekenland… is er een warm mediterraan klimaat. Hier kan het in de zomer dus erg warm worden. Temperaturen rond de 30/35 graden zijn daar geen uitzondering. Vooral juli en augustus zijn warme maanden. Als je van zon houdt, is dit de beste periode voor een vakantie

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

In de winter kan het soms best koud worden, zo valt er bijvoorbeeld in Frankrijk elk jaar veel sneeuw, ook buiten de berggebieden. In het zuiden van Spanje is het wel lekker vertoeven in de winter. Portugal is ook in de koudste maanden van het jaar goed te bezoeken.

Als je de regen wil vermijden, kun je beter niet in de herfst of winter gaan. In de zomer is het vaak droog in het zuiden van Europa, en regent het soms weken niet. Maar een flinke zomerse bui met regen en onweer is natuurlijk nooit uit te sluiten.

Klimaat is het oosten van Europa

Ook hier is het in juli en augustus zomer, en kunnen de temperaturen flink oplopen. In de winter kan het echter erg koud zijn. Vaak zijn er dan ook minder toeristen te vinden in oost Europa. De wintersportgebieden zijn natuurlijk wel druk bezocht, omdat er een goede sneeuwval is over het algemeen.

Klimaat in het midden van Europa

In Oostenrijk en Zwitserland hangt het klimaat erg van de regio af. Het gaat van een alpien of hooggebergteklimaat tot een gematigd landklimaat. In de zomer kun je lekker door de bergen wandelen, en in de winter openen de skigebieden. Je kunt er dus zowel in de zomer als in de winter op vakantie.

Klimaat in het noorden van Europa

In het noorden, en dus in de Scandinavische landen, is het in de zomer voor onze begrippen best fris. Gemiddeld liggen de temperaturen in Denemarken bijvoorbeeld rond de 20 graden in de warmste maanden. Hoe verder je naar het noorden trekt, hoe lager de temperaturen zullen zijn. De zomeravonden zijn er ook fris. Natuurlijk kan het er ook veel warmer zijn. In juli 2018 is het in Kopenhagen wel 32 graden geweest!

De winters zijn streng in de Scandinavische landen. Er staat vaak een erg koude wind, en er valt veel sneeuw. Om een voorbeeld te nemen: Noorwegen is minstens 3 maanden per jaar bedekt met sneeuw. Geweldig natuurlijk voor mensen die van het echte winterweer houden. Vergeet niet dat het in de winter bijna altijd donker is, maar dat je daardoor wel het prachtige noorderlicht kunt waarnemen. In de zomer is het juist een hele periode dag en nacht licht.

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be