Boedapest, de hoofdstad van Hongarije, telt zo’n 2 miljoen inwoners. Echter wordt de bevolking een stuk groter zodra het zomer seizoen aanbreekt. De zon en de relatief goedkope hotels en restaurants trekken vele toeristen aan. Jonge vriendengroepen maar ook gezinnen genieten van een lang weekend of een week in de stad. 

citytrip.be/c/3/20″>

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

In dit artikel vertellen we je over het klimaat in Boedapest, en over welke activiteiten je kunt doen in welke periodes van het jaar. Als je goed voorbereid op reis wil gaan, raden we je dus zeker aan om nog even door te lezen. 

De zomer in Boedapest

Van juni tot en met september is het lekker warm in Boedapest. Vooral in juli en augustus lopen de temperaturen hoog op. Gemiddeld is het er dan 27 graden, maar dat betekent niet dat er geen uitschieters zijn. ‘s Nachts is het gemiddeld 15 / 16 graden. Het koelt dus genoeg af om lekker te kunnen slapen. Ook is het heerlijk om vroeg op de ochtend de stad in te trekken voor een wandeling, of om meteen bij openingstijd naar een bezienswaardigheid te gaan om de drukte te vermijden. 

Alle dingen die buiten zijn, zijn populair in deze periode. Zo heb je de Vörösmarty tér, een populair plein waar diverse winkelstraten op uitkomen, de Gellértheuvel en Margaretha-eiland om er maar een paar te noemen.

Aangezien er op gemiddeld 133 dagen per jaar neerslag valt, bestaat de kans zeker dat het tijdens je zomervakantie regent. Maar wees gerust, de kans dat het hele dagen regent is niet zo groot. Je moet misschien een dagje wat meer dingen binnen doen, zoals een museum bezoeken. Maar op de andere dagen van je vakantie zul je hoogstwaarschijnlijk weer volop van de zon kunnen genieten. 

De herfst in Boedapest

In september daalt de gemiddelde maximumtemperatuur naar de 23 graden, wat voor veel mensen een fijne temperatuur is om veel buiten te zijn en om bezienswaardigheden te ontdekken. Wel koelt het ‘s avonds wat sneller af. Een dun vestje kan dus goed van pas komen. In oktober wordt het snel frisser, met gemiddeld 17 graden overdag. ‘s Nachts komt de temperatuur vaak niet boven de 10 graden. Ook is de zon er in deze periode maar zo’n 5 uur per dag. 

In november is het officieel nog herfst, maar de winterse taferelen beginnen dan al in Boedapest. De UV index daalt, en blijft tussen de 0 en 3. Ook is er kans op winters weer en wordt het overdag zo’n 9 graden. ‘s Nachts blijft het quick net boven nul, maar ook dat is een gemiddelde. De kans op vriezen bestaat wel degelijk in deze maand. 

De winter in Boedapest

Boedapest winter

De winter is een mooie maar koude periode om naar Boedapest te reizen, vooral de maand december trekt veel toeristen. Dit heeft natuurlijk te maken met de Kerstperiode. Overdag blijven de temperaturen gemiddeld net boven de 0, maar ‘s nachts duiken ze eronder. Met zo’n 2 uur zon per dag en een grote kans op winters weer (en dus sneeuw) is het aangeraden goede winterkleding mee te nemen. Eenmaal goed in je dikke kleding ingepakt kun je van de stad gaan genieten en de vele bezienswaardigheden en musea bezoeken.

Om op te warmen na al dat cultuur snuiven kun je naar een koffiehuis. In deze leuke cafés kom je veel locals tegen en kun je je handen warmen aan een kopje koffie of andere warme drank. Om je pauze compleet te maken bestel je natuurlijk een zoetigheid. Er is vaak keuze genoeg!

Van eind november tot eind december of zelfs begin januari kun je ook in Boedapest naar vele kerstmarkten. De meest populaire zul je op het Vörösmarty Plein vinden. Ook hier zie je dezelfde houten chalets / kramen als op Duitse kerstmarkten. Samen met de verlichting en de geur van hapjes en drankjes zorgt dit voor een warme en gezellige sfeer. 

De lente in Boedapest

In maart beginnen de temperaturen weer te stijgen. Je kunt gemiddeld 11 graden verwachten overdag. De nachten zijn wel nog erg koud. In april komen we bij de gemiddeld 17 graden, en 6 zonuren per dag uit. Op een zonnige dag zul je merken dat het opeens drukker wordt op straat. Iedereen wil natuurlijk van de eerste warme lentedagen genieten. Vanaf mei komen we makkelijk boven de 20 graden, en is het tijd om de jas uit te doen. Ook ‘s nachts is het dan niet zo heel koud meer.

In de lente kun je bijvoorbeeld genieten van het Stadspark, Városliget, waar zich ook de dierentuin van de stad bevindt. Is het toch nog wat fris? Dan kun je naar het badhuis gaan. In het weekend komen veel locals hier tot rust. Door de weeks is het er iets rustiger. 

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be