In Lyon is aan culinair genieten geen tekort. Belangrijke aspecten van de Franse keuken hebben een afkomst uit de stad, en ook kent ze vele goede restaurants en bistro’s. Als je een weekendje wil genieten, zonder al te ver te hoeven reizen, is het dus een idee om in het vliegtuig naar Lyon te stappen. We geven je hier alvast wat tips over het lekkere eten.

Nouvelle cuisine

Lyon wordt niet voor niets de culinaire hoofdstad van Frankrijk genoemd. Het icoon van de Franse keuken, Paul Bocuse, die de “nouvelle cuisine” introduceerde aan de wereld, werd vlakbij Lyon geboren en runt daar nog steeds een driesterrenrestaurant. De nouvelle cuisine betreft een stijl van het maken van gerechten met minimale ingrediënten die op een aantrekkelijke manier gepresenteerd worden op het bord. De bekende plaatjes die bij de gerechten van deze stijl horen zijn over het algemeen wel bekend: een groot bord met een kleine maar heerlijke delicatesse erop. Kenmerken van de kookstroming zijn dan ook onder andere kleine, niet al te complexe gerechten, bereid met de meest verse en pure ingrediënten om de smaak op het beste niveau te houden.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Omdat deze stroming ontstaan is bij Lyon, zijn er veel restaurantjes te vinden die hun menu op deze stroming hebben gebaseerd. Eten in deze “bouchons” is niet ieders smaak, maar als je van culinaire ontdekking houdt op de Franse manier is in Lyon een groot aanbod van dit soort tentjes. Ze bieden veel lokale specialiteiten gebaseerd op de nouvelle cuisine, waarin meestal varkensvlees centraal staat.

Er is een aantal restaurants met een Michelinster beloond in Lyon waar in ieder geval heerlijk gegeten kan worden. Maar omdat daar de prijslijst ook iets omhoog is geschoven en de wachtlijsten vaak erg lang zijn, wil dat nog wel eens een hele opgave zijn. Gelukkig kent Lyon nog talloze andere bouchons die dan wellicht (nog) geen sterren hebben gekregen, maar die de nouvelle cuisine ook rijk zijn en waar je dus nog steeds een heerlijk hapje kunt eten. Rond het stadhuis zijn er veel te vinden, zoals het Café des Fédérations  of le Bouchon des Carnivores. De meeste van deze restaurantjes zijn in het weekend gesloten, dus als je van plan bent een avond de keuken te ontdekken is het aan te raden dit op een doordeweekse dag te plannen.

Les Halles de Lyon

Les Halles de Lyon

Op deze authentieke markt zijn de ingrediënten te halen die de koks van de meeste lekkere restaurants in Lyon elke dag gebruiken voor hun verse gerechten. Op verschillende pleintjes zijn allerlei kraampjes te vinden die de meest verse kruiden,  stukken vlees en andere ingrediënten verkopen. Dus als je eens zelf aan de slag wil met de gerechten uit de culinaire hoofdstad, kun je in Lyon ook uit de voeten!

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be