Met de vele met bossen bedekte heuvels, wild stromende rivieren en trails zijn de Ardennen het ideale decor om te gaan mountainbiken. Of je nu op zoek bent naar een mountainbikeroute voor beginners of liever een uitdagende afdaling zoekt, je vindt er ongetwijfeld wat je nodig hebt. We geven je alvast wat inspiratie met de zes beste trails om te gaan mountainbiken. Waar gaat je volgende mountainbiketocht zijn?

1.  Theux

Thuex – blauwe route: 35 kilometer – 1510 hoogtemeters

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Het dorpje Theux in de provincie Luik behoort tot een van de meest idyllische dorpjes in de Ardennen. Omdat het is gelegen in een dal vind je rondom het dorp heel wat heuvels. En het is net hier waar je drie verschillende mountainbike routes kunt ontdekken.

De mooiste is ongetwijfeld de blauwe route die een lus maakt van zo’n 35 kilometers waarin je iets meer dan 1500 hoogtemeters overwint. Niet voor doetjes, maar best wel haalbaar voor wie al wat ervaring heeft in de sport. Omdat er wel behoorlijk wat stukjes met kasseien in zitten, is de nodige techniek vereist om er zonder valpartijen vanaf te komen.

2.  Malmedy

Malmedy – rode route: 36 kilometer – 1050 hoogtemeters

Malmedy mag al worden gerekend als een kleine stad in de Ardennen. Door zijn ligging op de rand van de Hoge Venen mag je je hier aan heel wat hoogtemeters verwachten. De rode route is ideaal voor gevorderde mountainbikers. Zo klim je tot iets meer dan 1000 hoogtemeters op een afstand van 36 kilometers. Is dat net iets te veel, dan biedt Malmedy in zijn omgeving ook nog drie andere mountainbike trails die iets minder pittig zijn.

3.  Circuit van Vielsalm

Circuit van Vielsalm: 46,7 kilometer – 650 hoogtemeters

Hou je van uitdagingen en wil je achteraf kunnen pochen over je prestatie, dan is het Circuit van Vielsalm in Belgisch Luxemburg wellicht iets voor jou. Hier vind je tal van pittige mountainbike routes waarvan enkelen zelfs naar de Baraque de Fraiture leiden, een van de hoogste punten van België. Met net geen 47 kilometer en een hoogteverschil van 650 meter wordt je conditie stevig op de proef gesteld.

4.  Hotton

Hotton – groene lus: 21 km – 460 hoogtemeters

Hotton is gelegen tussen Durbuy en Marche-en-Famenne. Midden in de Ardennen dus, en een ideale startlocatie voor een mountainbiketocht. Vanuit het centrum zijn er vier verschillende lussen mogelijk met telkens een afstand van 20-25 kilometer. Het leuke is dat er wel een route is voor ieder niveau. De pittigste en misschien wel mooiste is de groene lus die passeert in kleine dorpjes als Marenne.

5.  Houffalize

Houffalize – rode route: 34 kilometer – 717 hoogtemeter.

Houffalize wordt wel eens dé mountainbike-hoofdstad van de Ardennen genoemd. Terecht, want de vele uitdagende routes hier trekt sportievelingen van zowel Belgische bodem als omliggende landen aan. De rode route is misschien wel de leukste om te doen, van de zes. Zoals je mag verwachten van mountainbiken in de Ardennen zitten er bijzonder pittige klimmetjes in, technische en snelle afdalingen, en dat terwijl je de hele tijd in de prachtige bosrijke omgeving vertoeft.

6.  Spa

Spa – route 6: 38 kilometer – 924 hoogtemeters

Spa staat bekend om zijn waterbronnen en thermen, maar ook voor mountainbikers heeft het wat te bieden. Zo vertrekken er maar liefst zes verschillende routes vanuit het centrum. Route 6 begint bij het Office du Tourisme en is onze favoriet. Met een totale afstand van 38 kilometer en maar liefst 924 hoogtemeters om te overwinnen wacht je een flinke uitdaging.

Dit zijn de 6 beste routes. Laat je ook verrassen door deze regio’s in de Belgische Ardennen.

Veel mountainbike plezier!

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be