Europa ontdekken klinkt leuk en de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat er ook een hoop prachtige plekken te bespeuren vallen. Ook in eigen land kan men eens een kijkje nemen. Bijna alles is perfect bereikbaar per wagen of per trein. Zo hoeft men zich niet te wenden tot (dure en vervuilende) vliegtuigen. Indien een citytrip niet aan de orde is en men gewoon op zoek is naar een leuke daguitstap (of een daguitstap met overnachting), dan kan men het best gewoon even in eigen land kijken. Door al de buitenlandse bezienswaardigheden vergeet men soms de schoonheid in eigen land. Een kleine selectie van zalige steden / gebieden in eigen land. Belangrijke nota: het is echt een kleine selectie. Er bestaan boeken die de titel ‘1000 plekken die je gezien moet hebben in België‘, dus neem aan dat ons kleine landje een hoop in petto heeft.

België is een klein landje in het westen van Europa. Het grenst aan Nederland, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk en is iets groter dan 30.500 vierkante kilometer. De hoofdstad van België is Brussel en de officiële talen zijn Nederlands, Duits en Frans. Betalen kan er met de euro. België heeft ook ideale bestemmingen voor citytrips in eigen land.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Het weer in België

In België heerst een gematigd zeeklimaat. Dat wil zeggen dat de zomers en winters mild zijn en er het hele jaar door neerslag valt. De koudste periode valt van december tot februari, de warmste van juni tot en met september. In de winter mag je temperaturen rond het vriespunt verwachten, in de zomer stijgt het kwik naar 22 graden Celsius.

Brussel: wat valt er te zien en doen?

Brussel, Belgie

Manneke en Jeanneke Pis kent iedereen, maar ken je ook Zinneke? Dat is een kunstwerk van Tom Frantzen in het midden van de stad. Het is een plassende hond die zogezegd het huisdier van Manneke en Jeanneke Pis is. Je kan Zinneke gaan strelen op de hoek van de Oude Graanmarkt en de Kartuizersstraat.

De Koninklijke Serres van Laken zijn bijna volledig uit ijzer en glas gemaakt en zijn in totaal zo’n 14.000 vierkante meter groot. De serres zijn elke lente gedurende 3 weken geopend voor het publiek. Dan mag je door de prachtige bouwwerken wandelen en kan je duizenden wondermooie planten bewonderen.

Brugge

Het romantische en historische Brugge is absoluut een binnenlandse citytrip waard. Niet enkel de winkelstraat kan menig toeristen bekoren, maar ook de middeleeuwse steegjes, de waterloopjes, heerlijke chocolade en het werk van de Vlaamse Primitieven lokken jaarlijks een hoop toerisme. De stad ligt vlakbij de kustlijn en ook Ieper is niet veraf. Een binnenlandse citytrip is aan de orde.

Gent

Gent en Brugge liggen op een afstand van zo’n 50 kilometer. In dat opzicht kan men beide steden gemakkelijk combineren en er een citytrip van maken. De meeste West- en Oost-Vlamingen kennen Gent voornamelijk als ‘shopstad’. In de Veldstraat ken men dan ook een groot aantal winkels aantreffen. Hoogtijd om de stad eens als toerist te bezoeken dus. Voornaamste bezienswaardigheden zijn de volgende: Sint-Baafskathedraal,Korenlei en Graslei, meerdere museau en de historische binnenstad. Het bruisende nachtleven trekt een hoop feestbeesten aan.

Leuven

Leuven is eigenlijk een beetje een onderschatte stad. Leuven ligt in de provincie Vlaams-Brabant en voor vele West- en Oost-Vlamingen is het onbekend terrein. Andere grootsteden zijn bekender. Toch is deze stad een stedentrip waard. Bij voorbaat per fiets, want de stad staat gekend omwille van zijn fietsvriendelijkheid. De oude markt en het historische stadhuis zijn de voornaamste hoogtepunten, maar vergeet ook niet te shoppen en een bezoek aan de brouwerij van Stella Artois mag ook niet ontbreken.

De Ardennen

Het echte bergenwerk kunnen we in België niet opmerken. We hebben wel de Ardennen en daar primeert de natuur. Voor Vlamingen voelen de Ardennen aan als vakantie. De Franse spraak, charmante plekjes en pittige natuurwandelingen zorgen voor een rustgevend gevoel. In de winter kan men er langlaufen en in de zomer is het dan weer een waar paradijs voor wandelaars en fietsers.

De Vlaamse Ardennen

In Vlaanderen is eigenlijk best weinig groen op te merken. Het probleem is dusdanig groot dat men reeds spreekt over een ‘betonstop’. Natuurliefhebbers en wandelaars die niet wensen af te zakken naar het oosten – wegens te ver – kunnen altijd eens de Vlaamse Ardennen verkennen. Het hoogste punt is de Hotondberg (145 meter). Het is een heuvelachtige streek in het zuiden van de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. Het Kluisbos is een bekende plek, maar er valt een hoop meer te beleven. Wielerliefhebbers van de voorjaarsklassiekers komen hier zeker aan de nodige hoogtemeters.

In het dorpje Kwaremont kan men een leuke, uitdagende wandeling starten. De panoramaroute meet 16 kilometer en onderweg kun je genieten van mooi panorama’s.

En in de rest van het land?

Voor een kerk als geen ander moet je in Borgloon zijn, want daar staat namelijk een doorkijkkerk. Dit kunstwerk, dat Reading between the Lines heet, kwam in 2011 tot stand en is ondertussen uitgegroeid tot een heuse bezienswaardigheid. De kerk is gebouwd uit staalplaten en biedt je een prachtig uitkijkpunt om het omliggende heuvelland te bewonderen.

Het hoogste punt van een land bezoeken, dat staat toch op iedereens verlanglijstje? Wel, in België is dat misschien niet meteen wat je verwacht. Het is geen gigantische berg met een prachtig uitkijkpunt, neen, het is een trap naar nergens. Helemaal bovenaan de trap in de gemeente Weismes sta je op een hoogte van 700 meter boven het waterpeil.

In de stad Luik kunnen avonturiers hun hart ophalen in Fort de la Chartreuse. Dit fort uit 1817 is al sinds 1980 verlaten en is nu een populaire bestemming voor urban explorers. De natuur neemt stilaan het hele gebouw over en de graffiti, die er overal te vinden is, maakt het allemaal nog impressionanter. Het fort heeft een zeer rijke geschiedenis en is echt gigantisch. Je kan er zeker een paar uur in rondlopen. Wees wel voorzichtig, want de vloer is niet overal even stevig.

Citytrip in België

In de rubriek ‘in eigen land’ bespreken we enkele noemenswaardige plekken in België. Steden zoals Brugge, Brussel, Antwerpen en Gent genieten internationale aandacht en verwelkomen toeristen van over gans de wereld.

Vliegtuigreizen zijn dan wel avontuurlijker, maar België heeft ook een hoop te bieden. De rust van de zee, het groen van de Ardennen en cultureel genot in een hoop grootsteden.

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be