Wil je een actief dagje uit? Kom naar Sint-Truiden in Limburg en de regio Haspengouw. Hier kan je vele verschillende routes volgen, die je door het mooie landschap leiden op jouw manier. Wil je fietsen, wandelen, met de auto of iets anders? Het kan allemaal. Op zoek naar een ideaal startpunt? Château de la Motte biedt hier een pittoresk antwoord op.

 

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Wat zijn de bloesemroutes?

De naam zou al wel iets kunnen verklappen, maar mocht je nog twijfelen, laat ons het dan uitleggen. De regio Haspengouw staat onder anderen bekend om de fruitteelt. Zoals je misschien weet bloesemen fruitbomen elk jaar. De geuren en kleuren die daarbij vrijkomen zijn dan ook constant aanwezig als je in die periode zo’n route volgt.

Mettekoven kasteel

Wandelen

Kies je ervoor om te voet de fruitstreek te ontdekken, dan kan dat via verschillende routes. Deze leiden langs en door de vele fruitboomgaarden. Je komt onderweg kleine dorpjes tegen, ook wel ‘fruitdorpjes’ genoemd. Mettekoven is één van die dorpjes. Doe je dit dorp aan dan is het aan te raden de Sint-Martinuskerk te bezoeken. De kerk is niet het enige oude gebouw in Mettekoven. De Martenshof taverne is gevestigd in een gebouw dat stamt uit de 17e eeuw. Wandel door deze mooie fruitdorpjes en proef de gastvrijheid van Limburg.

Fietsen

Er zijn ook fietsroutes van verschillende afstanden, maar uiteraard kan je ook zelf een afstand kiezen. Op de fiets kan je goed het Vinne bezoeken. Dit is het grootste binnenmeer van heel Vlaanderen. In het gebied zijn vele uitkijktorens die gebruikt kunnen worden om het mooie natuurlandschap te overzien. Voor de kinderen zijn er vele speeltuinen. Het is ook mogelijk om met een gps-toestel een geocaching route te fietsen of lopen.

Met de auto

De autoroute leidt je onder anderen langs het kasteel Hex. Dit kasteel is zeker een bezoek waard. Hoewel het kasteel zelf een prachtig bouwwerk is waarvan de bouw in 1770 startte, is dat niet de grootste attractie. De tuinen van het kasteel zijn de reden waarom jij hier absoluut eens heen moet gaan.

De rozentuin die de prins-bisschop van Luik, Franciscus Karel de Velbrück liet aanleggen, kan je vandaag de dag nog steeds bezichtigen. Dit is een prachtige tuin met een grote diversiteit aan rozen. Hier vind je zowel wilde rozen als botanische rozen. Deze tuinen zijn alleen open voor het publiek in het tweede weekend van zowel juni als september. In die weekenden is ook het park bij het kasteel open.

 

Bloesemroute Sint-Truiden

Bloesemperiode: wanneer zijn de bloesems er?

Het mooiste moment van het jaar, om één van de bloesemroutes die deze regio rijk is te volbrengen, is in april en mei. Dit is namelijk doorgaans de periode waarin de fruitbomen bloesemen. Uiteraard kan je dit ook in een andere tijd van het jaar doen, maar dan zal je dus de geuren en kleuren die gepaard gaan met het bloesemen moeten missen. Hou de Bloesemmeter in de gaten om te weten wanneer de bloeiperiode van de bloesems is.

Wil jij dus wandelen, fietsen, of gewoon met de auto rondrijden in dit prachtige landschap, kom dan langs. Je zal er genieten van de mooie monumenten en prachtige natuur en natuurlijk ook van alle heerlijke recepten die door al dat fruit mogelijk worden gemaakt.

Bekijk ook eens

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be