Wanneer je met de auto door Frankrijk rijdt, zul je ze regelmatig tegenkomen: de tolpoortjes. Zodra je een bord ziet met het woord ‘péage’ (tol), weet je dat je de portemonnee weer kunt pakken. Maar waarom moet je tol betalen op de Franse snelwegen, en hoe doe je dat als toerist?

Waarom moet je betalen voor de Franse snelwegen?

In Frankrijk bestaat er geen wegentaks. Men betaalt dus helemaal niets, zolang de grote snelweg vermeden wordt. Om deze grote snelwegen te onderhouden, is het tolsysteem ingesteld. Het voordeel is dat je alleen betaalt wanneer je bepaalde wegen gebruikt. Het nadeel is dat het duur uit kan vallen wanneer je het hele land door rijdt.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

De tol wordt gebruikt voor het onderhoud van de wegen. Het is dan ook niet voor niets dat de Franse tolwegen er altijd erg netjes uitzien. Ook de rustplaatsen zijn erg goed onderhouden, en beschikken vaak over een speeltuin, picknicktafels, een grasveld en schone toiletten.

Péage betalen, hoe doe je dat?

In de zomermaanden staan er regelmatig flinke files voor de tolpoortjes. Er zijn natuurlijk veel toeristen op de weg die niet precies weten hoe ze tol moeten betalen. Soms moet iedereen plaats maken voor iemand die achteruit rijdt omdat ze het verkeerde poortje hebben gekozen. Hier leggen we je uit hoe je het juiste poortje kiest.

Kies je betaalmethode

Heb je een bankkaart (Visa, Mastercard, American Express, CB, Maestro), dan kun je bij de poortjes met de ‘CB’ (Carte Bancaire – Bankkaart) of de pictogram van een pasje in een hand terecht. Je komt dan in de meeste gevallen bij een onbemand poortje.

Als je contant wil betalen kun je de volgende biljetten en munten gebruiken:
5, 10 en 20 euro biljetten
10, 20 en 50 cent munten
1 en 2 euro munten

Soms kun je aan een bemand poortje betalen, en anders moet je het geld in een speciaal mandje gooien dat je geld telt, of in de machine doen.

Télépéage

Door een abonnement af te sluiten ontvang je een kleine badge die je aan de binnenkant van je ruit, vlakbij de binnenspiegel plakt. Hiermee kun je door de poortjes met de oranje ‘t’. Staat er een bordje ‘30’ bij de ‘t’? Dan hoef je niet te stoppen, en kun je met 30 km/u doorrijden. Je dient deze badge voor je vakantie aan te vragen via je pechverhelping dienst of online via autoroutes.fr bijvoorbeeld.

Let op: Soms wordt je badge niet ineens herkend waardoor je alsnog moet stoppen. Ga dus voorzichtig vooruit tot je de ‘bip’ hoort, en de slagboom open gaat.

Extra tips

Als er alleen een oranje ‘t’ boven de poortjes staat, mag je daar niet heen zonder je badge. Kies dan dus voor een poortje met bankpas, muntjes of een gewone groene pijl.

Zorg ervoor dat je ver genoeg naar links staat zodat je alleen het raam hoeft te openen. Ander moet je uitstappen om te kunnen betalen.

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be