De stad Saint-Malo is in de 6de eeuw door de Ierse monnik Maclow gesticht, met als doel zijn geloof te verspreiden. Deze geschiedenis is nog duidelijke zichtbaar in Saint-Malo, want er is nog relatief veel bewaard gebleven uit deze tijd.

Saint-Malo: altijd al gewild geweest

Omdat deze regio in zijn vroege geschiedenis veel werd aangevallen, zijn destijds de meeste inwoners van het vaste land naar een naburige rotseiland gevlucht. Hier werd de nederzetting Saint-Malo gesticht. Om de stad te beschermen werd er een muur gebouwd. Nog steeds is deze versterkte vesting van 1,8 kilometer om de oude stad aanwezig. Het is een aaneenschakeling van bastions en wachttorentjes en zeer fraai om te zien.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Lopen over de stadsmuur

Een wandeling over de muur is dan ook een echte aanrader. De wandeling biedt een prachtig panorama over de oude stad, maar ook over de haven, de stranden en grillige rotsformaties. Aan de overkant van de rivier de Rance pronkt de stad Dinard. De zee is het water altijd prachtig blauwgroen. De kust draagt hier niet voor niets de naam Côte d’Émeraude (smaragdkust).

Zeevaarders, rovers en thuishaven

Saint-Malo is niet altijd zo vredig geweest als de serene aanblik doet vermoeden. In het verleden was het de verblijfplaats van zeerovers. De inwoners van het stadje waren ontdekkingsreizigers en de eerste mensen die naar Canada emigreerden. Hierdoor ontstonden nieuwe banden en er kwam een bloeiende handel tot stand. Saint-Malo groeide in die periode zelfs uit tot de belangrijkste haven in Frankrijk.

Twee keer vernietigd, maar toch origineel

In 1661 bracht een brand waarbij de complete stad werd verwoest een einde aan de status van Saint-Malo. Om zo’n grote brand in de toekomst te voorkomen, werd de volledige stad heropgebouwd in graniet. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad wederom volledig vernield en daarna voor de tweede keer weer opgebouwd. Het resultaat is een bijna exacte kopie van hoe de gebouwen er voorheen uitgezien hebben. Ondanks de tegenslagen heerst hier dus nog echt het authentieke gevoel, wat het een bijzondere plek maakt.

Het kasteel en de omgeving

Aan de grote toegangspoort vind je het prachtige kasteel Château de la Duchesse Anne. Het kasteel herbergt meerdere bezienswaardigheden waaronder een stadhuis, bibliotheek en een aantal musea die zeker de moeite waard zijn. Hier leer je alles over de zeevisserij, de piraterij en de invloedrijkste personen uit Saint-Malo. Ook een bezoekje aan de kathedraal Saint-Vincent kan eigenlijk niet ontbreken tijdens jouw vakantie in Bretagne.

Een prachtig aquarium

Le Grand Aquarium in Bretagne bevindt zich net buiten de stadsgrenzen van Saint-Malo en is met recht een topattractie. Maak een unieke reis met de onderzeeër ‘Nautibus’, wandel door een gezonken schip en spot de indrukwekkende Atlantische Oceaan van dichtbij. Dit is zeker ook leuk voor kinderen.

Een verblijf in Saint-Malo is dan ook heel veelzijdig. Historie en cultuur snuiven, musea bekijken, over het strand wandelen, lekker eten, genieten met de kids: het kan hier allemaal!


TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be