De regio Aragon is te vinden in het noordoosten van Spanje en bestaat uit de provincies Zaragoza, Huesca en Teruel. In het noorden wordt de regio begrensd door Frankrijk, in het zuiden door Valencia, in het oosten door Catalonië en in het westen door de regio’s Castilië La Mancha, Castilië en León, Navarra en La Rioja. De officiële gesproken taal in Aragon is Castiliaans Spaans, hoewel het in sommige van de valleien van de Pyreneeën mogelijk is om de oorspronkelijke taal, het Aragonees, te horen.

Prachtige landschappen in Aragon

Aragon wordt doorkruist door de rivier de Ebro, die vis van zulke aantallen en verhoudingen biedt, dat de Ebro wordt beschouwd als één van de beste locaties in Europa om te het vissen. Met een bevolking van iets meer dan 1,3 miljoen mensen die in Aragon wonen en waarvan de helft in de hoofdstad Zaragoza woont, is de regio grotendeels verlaten met een prachtig, bergachtig landschap in het noorden en een voornamelijk onvruchtbaar land in het zuiden.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

De grootste toppen van de Pyreneeën zijn te vinden in Aragon met Aneto, de hoogste van allemaal, te vinden in de provincie Huesca. In de bergen zijn enkele prachtige, afgelegen valleien te vinden, die grotendeels onaangeroerd blijven vanwege hun ontoegankelijkheid. Dun gespreid door de valleien en vlaktes, zijn kleine stadjes en kerken te vinden met een prachtig uitzicht op het ruige landschap.

Er zijn veel kleine stadjes in de hele regio. Vooral in de provincie Teruel, waar van de 236 gemeenten meer dan de helft van de dorpen een bevolking heeft van minder dan 200 mensen. Tussen de dorpen is het land grotendeels verlaten en vrij kaal.

Zaragoza, de hoofdstad van Aragon

Het enorme Plaza de Nuestra Senora del Pilar is het sociale centrum van Zaragoza, met een uitzicht op een aantal prachtige oude monumenten en mooie fonteinen. Hier is de Basílica del Pilar, of gewoon El Pilar, te vinden. Het is een basiliek en rooms-katholieke kathedraal wiens koepels en torens de stad domineren. Dit is de plaats waar de legende vertelt dat de Maagd Maria verscheen.

In het westen van het stadscentrum bevindt zich het paleis La Aljaferia, een islamitisch fort. Het was ooit de residentie van Arabische koningen en later van christelijke koningen, Aragonese koningen en vervolgens van Spaanse monarchen. Tegenwoordig huisvest het gebouw het regionale parlement van Aragon.

Aragon Monasterio de San Juan de la Peña

Deze kloosterkerk is op 30 km ten zuidwesten van Jaca te vinden. Ze is gewijd aan Johannes en bevindt zich onder een enorme overhangende rots. Het klooster heeft een speciale betekenis sinds de islamitische tijden, waar pelgrims er stopten in de hoop om de Heilige Graal te kunnen zien, een Romeinse kelk die ergens in het klooster verborgen was. De Romeinse kelk is nu te zien in de kathedraal van Valencia. De lagere kerk vertegenwoordigt het hart van het klooster dat werd gesticht in 920. Op de tweede verdieping bevindt zich het Pantheon, waar de graven van adel uit zowel Aragon als Navarra te zien zijn. In de apsis van de Hoge Kerk van San Juan kan een replica van de Heilige Graal worden gezien die binnen de muren werd bewaard om deze te beschermen tegen een mosliminvasie.

Nationaal park Ordesa y Monte Perdido

In 1918 werd het nationaal park Ordesa y Monte Perdido geopend. Een gebied van meer dan 15.600 hectare wordt nu beschermd in het biosfeerreservaat van Ordesa, zoals verklaard door de UNESCO in 1997. Het grootste deel van het park bestaat uit kalksteen. Een terugtrekkende gletsjer bestaat er nog steeds op de noordkant van de Monte Perdido, de op twee na grootste berg in de Pyreneeën. Het dramatische berglandschap van het park bestaat uit kalkrotsen, canyons, grotten, kloven en kristalheldere beken met bossen van dennen, berken, essen, wilgen en eiken. Grote vogels vliegen er door de lucht, waaronder de koninklijke adelaar, haviken, koninklijke uilen, visarenden en de sneeuwpatrijs, terwijl op de grond de marmot, het wilde zwijn, de gems en de edelherten te zien zijn. Het park is het hele jaar door geopend, maar de maanden tussen april en oktober bieden de beste omstandigheden om er te wandelen.

Aragon is een prachtige regio van Spanje om te bezoeken. De Pyreneeën bieden een prachtig dramatisch landschap in het noorden en de oude steden Zaragoza, Teruel en Huesca hebben veel belangrijke historische gebouwen. Als je op zoek bent naar een bijzondere vakantie ervaring in Spanje, is Aragon wellicht de favoriete locatie.

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be