Belgische chocolade heeft zo z’n eigen reputatie opgebouwd over de hele wereld, vanzelfsprekend zijn de Belgen daar gewoon erg goed mee. Tegenover het centraal station in Antwerpen is er een compleet museum gewijd aan dat waar we allemaal erg verzot op zijn, namelijk The Chocolate Line.

In Antwerpen werd in 1831 de allereerste chocoladefabriek van België geopend en sindsdien is het balletje verder gaan rollen. Het museum zelf is volledig gewijd aan Belgische chocolade en is bovendien het grootste museum van zijn soort ter wereld. Of je nu elke dag chocolade eet, of af en toe een stukje, dit museum wil je niet missen.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Paleis op de Meir

Dit voormalig paleis, tegenover het centraal station, is gebouwd in de 18e eeuw. Het schijnt dat het uiterlijk van dit paleis de aandacht van Napoleon trok, die volgens enkele bronnen ironisch genoeg ook erg weg was van chocolade. Echter is hij er zelf nooit verbleven, ondanks de opdracht om het interieur te laten verfraaien met empire meubels. Enkele bewoners van het paleis zijn Koning Willem 1 van Nederland, tot de Belgische opstand van 1830. Hierna werd het voornamelijk door Belgische monarchie gebruikt om gasten te ontvangen. Pas in 1960 kreeg het een andere bestemming als museum en hebben er culturele performances plaatsgevonden.

Het paleis zelf is sinds kort ook als museum te bezichtigen, met oorspronkelijke zalen en meubilair uit de 18e eeuw. Op de begane grond is The Chocolate Line te bevinden, dus mocht je tijd of zin over hebben, kun je naast The Chocolate Line altijd nog even het paleis bezoeken.

Antwerpen chocolade

The Chocolate Line

Gevestigd op meerdere plekken, is het paleis in Antwerpen dus wel een van de meest bijzondere hiervan. Een leuk feit om te weten over The Chocolate Line is dat ze hun eigen cacaoplantage bezitten in Mexico. De chocolade die ze maken komt dus rechtstreeks bij de boer vandaan. Ze hebben daar ook controle over het welzijn van de boeren en hun werk.

In het museum kun je verschillende creaties bewonderen, uiteraard allemaal van chocolade, gemaakt door verschillende ambachtelijke chocolatiers en in het bijzonder Dominique Persoone. Weinig combinaties zijn hem te gek en je moet eigenlijk het museum bezoeken om te bevatten wat de kunstenaar allemaal met simpele chocolade kan doen.

Je kunt er niet alleen de creaties van de chocolatiers bewonderen, maar krijgt ook een beeld van de unieke Belgische chocolade tradities en de innovaties. Er valt bovendien ook een hoop te proeven, dus je hoeft niet jaloers te kijken naar al die chocolade kunstwerken die je niet mag eten. Alleen al voor het proeven is het museum een bezoek waard!

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be