De stad kent een rijke historie als het gaat om culinaire hoogtepunten. Voor iedere maaltijd van de dag kent de stad een eigen lekkernij, die allemaal een verschillende oorsprong hebben. Toen de stad ooit nog in handen was van de Moren en de Joden hebben die culturen in Granada hun culinaire sporen achtergelaten. Het leuke is dus dat je dit soort gerechten niet snel in andere delen van de wereld tegen zult komen, omdat het een mix is van diverse culturen en tradities.

citytrip.be/c/3/20″>

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Ontbijt

Voor het ontbijt beginnen de Spanjaarden in Granada al met een broodje waarvan wij het zouden zien als een hapje voor bij de borrel. Een Pan tostada con tomate, ofwel een geroosterd broodje met tomaat. Dit is voor de gemiddelde burger een gebruikelijk ontbijt. In Italië staan deze broodjes beter bekend als de bruschetta, die je in menig Italiaans restaurant dan ook terugvindt op de menukaart als een voorafje. Naast dit broodje met tomaten zijn er ook andere soorten aankleding voor het geroosterde broodje, zoals een stukje inktvis of tonijn, maar ook verschillende soorten kaas. Vis is in Spanje, zoals terug te vinden in de paella, een vaak terugkomend ingrediënt.

Lunch

Granada

De lunch is in Granada de belangrijkste maaltijd van de dag. Deze wordt vaak met een warm gerecht ingevuld, en kent dan ook meerdere gangen in de meeste restaurantjes. Een geliefde lunch is ook het stoofpotje, een éénpansgerechtje dat met veel verschillende samenstellingen voorkomt in Granada. Zo bestaan er stoofpotjes die bereid zijn met verse kruiden en specerijen uit de omgeving van Granada, stoofpotjes die met vis zijn klaargemaakt en zelfs de stoofpotjes zoals wij die het meest kennen; een bepaalde soort vlees, in ieder geval met aardappelpuree.

Voor de iets excentrieke eter bestaat er ook de Tortilla del Sacromonte. Dit is een groot gevuld omelet, waar de hersenen van ofwel schaap ofwel varken in zit verwerkt. Je moet ervan houden, maar het is een typische regionale lekkernij.   

Diner

Na de uitgebreide lunch zal je Granada op zijn rustigst meemaken. De siësta is ingetreden, een paar uur van slaap of een andere vorm van uitrusten. Met de schapenhersenen in de maag gaan de Spanjaarden even liggen en zullen de meeste winkeltjes en andere authentieke tentjes dus voor even gesloten zijn. De grotere winkels blijven vaak wel open. Maar later op de avond, rond een uur of negen, is er dan toch nog even plaats voor een klein avondhapje. Omdat de Spanjaarden overdag al ruim hebben geluncht, en na de siësta niet meer toe zijn aan een lange kookmiddag, wordt er meestal genoeg gedaan met tapas en een kleine maaltijd. Verschillende kleine hapjes met een koud pintje of een goed glas rode wijn volstaat als een goed diner.

Streek

In de streek zijn er dan verder nog een aantal lekkernijen, die je kunt meenemen om op je eigen slaapplek als tussendoortje te nuttigen. Zo zijn er verschillende soorten ham, die vaak als tapas al worden gebruikt omdat ze zo lekker ‘smelten op de tong’, maar ook hebben de Joods en Moorse invloeden gezorgd voor lekkere zoetigheden. Overal zijn wel lekkere cakejes of gebakken toetjes te vinden. De rijstebrij is het meest te vinden zoetigheidje en toetje in Granada.

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be