Normandië is een mooie regio in Noord-Frankrijk. Toch is deze streek ook onlosmakelijk verbonden aan een zwarte bladzijde in de geschiedenis. Het is hier dat vele soldaten het leven verloren tijdens de invasie. Belangrijk om te herdenken dat onze vrijheid op deze manier werd herwonnen. Wij hebben een aantal bezienswaardigheden uit de Tweede Wereldoorlog in Normandië op een rijtje gezet.

1. Invasiestranden

De invasiestranden of D-Day stranden van Normandië zijn erg bekend. Op deze stranden begon de invasie op 6 juni 1944. Er landen maar liefst 175.000 geallieerden die bereid waren om hun leven te geven voor onze vrijheid. Er kwamen 4900 militairen om het leven. De bekendste stranden zijn Omaha Beach, Utah Beach, Gold Beach en Sword Beach. Indrukwekkend om te zien.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

2. Pointe du Hoc

Het Pointe du Hoc was het belangrijkste punt tijdens de invasie. Deze rots torent namelijk hoog boven het strand uit en ligt precies tussen Omaha Beach en Utah Beach. Zo kon men de landing het beste controleren. Het was het eerste punt dat veroverd werd, vanwege de strategische ligging.

3. Caissons van Arromanches

Het kleine plaatsje Arromanches is bekend vanwege de betonnen caissons die je er vindt. Deze stammen eveneens uit de tijd van de invasie. Via deze kunstmatige haven konden de geallieerden namelijk de nodige materialen en versterkingen naar de kust krijgen. Bijzonder om te zien.

4. Arromanches 360

In het plaatsje Arromanches is er nog meer dat aan de invasie herinnert. Hier vind je namelijk een bijzondere 360-gradenbioscoop. Wanneer je in de cirkelbioscoop staat, is het net alsof je de Slag om Normandië in levenden lijve ervaart. Gedurende ongeveer 20 minuten krijg je beelden te zien die tijdens D-Day gemaakt werden.

5. Normandy American Cemetery and Memorial

In het plaatsje Colleville-sur-Mer vind je het Normandy American Cemetery and Memorial. Op dit kerkhof liggen de Amerikaanse soldaten begraven die sneuvelden tijdens de zware slag om Normandië. Er zijn in totaal 9386 graven, op een oppervlakte van 70 hectare. Wat bijzonder is, is dat de witte kruizen altijd in een rechte lijn staan, vanaf welke plaats je het ook ziet. Verder is er nog een kapel te vinden.

6. Duits militair kerkhof

Het Duits militair kerkhof in La Cambe wordt veel minder vaak bezocht dan het Amerikaanse. Toch is ook dit indrukwekkend om te zien. De begraafplaats is veel soberder dan de Amerikaanse. Er zijn meer dan 21.000 graven. Hier vind je ook een internationaal gesponsord vredespark met maar liefst 1200 esdoorns.

7. Sainte-Mère-Église

Ook in de buurt van het plaatsje Sainte-Mère-Église landden Amerikaanse soldaten. Aangezien het geen kustplaats is, werd hier een andere methode gebruikt. De soldaten werden gedropt vanuit het vliegtuig. Een van de parachutisten, John Steele, bleef echter hangen in de kerktoren. Op wonderlijke wijze overleefde hij het. Vandaag de dag hangt er nog steeds een pop aan de kerktoren die aan deze gebeurtenis herinnert. Neem ook zeker een kijkje in het Musée Airborne, dat gewijd is aan de parachutisten.

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be