Vlakbij Avebury en Salisbury ligt de steencirkel van Stonehenge. Misschien wel een van de meest bekende bezienswaardigheden in Engeland. Vanuit Londen is het goed mogelijk om een bezoek te brengen aan dit bijzondere monument. De geschiedenis is mysterieus, niemand weet goed wanneer deze stenen zijn neergezet en waarom. Logischerwijs gaan er dus veel speculaties rond over de Stonehenge.

De geschiedenis van de steencirkel

Het monument dateert waarschijnlijk uit 1600 voor Christus. Voordat de steencirkel gebouw werd, stond er eerst een aardewerken muur. Rond 2150 voor Christus werden er blauwe stenen vanuit het zuidwesten van Wales naar Salisbury gebracht. Deze werden in een incomplete dubbele cirkel gezet. Rond 2000 voor Christus werd het aangevuld met Sarsen stenen. Deze komen uit de Marlborough Downs nabij Avebury. Er was veel mankracht nodig om deze loodzware stenen op zijn plek te krijgen.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Donatie aan het land

Stonehenge

Eeuwenlang werd de steencirkel druk bezocht. Tot 1918 was het grondgebied in privéhanden. Daarna boden de eigenaren van de grond: Cecil en Mary Chubb, het als geschenk aan het land. Het leek erop dat de stenen door slechte verzorging om zouden gaan vallen. Maar na de donatie zorgde het land ervoor dat het monument overeind bleef. Waarom de steencirkel gemaakt is, blijft onduidelijk. Er gaan verhalen rond dat het als grafmonument dienst deed, maar ook dat het een astrologische functie gehad zou hebben.

Bezoek aan Stonehenge

Je kunt de steencirkel alleen maar bekijken via een bezoekerscentrum. Hier vandaan kun je wandelend of met de shuttlebus naar de cirkel toe. In het bezoekerscentrum leer je meer over de Stonehenge. Er zijn audiovisuele 360 graden beelden, er is een tentoonstelling en er liggen bijna 300 objecten die uitgeleend zijn door het Salisbury Museum en het Wiltshire Museum. Om de steencirkel zelf ligt een touw zodat mensen niet te dicht bij de stenen komen. Je kunt een pad volgen die om de stenen heen loopt.

Meer stenen

Rondom Stonehenge vind je ook nog andere stenen. Een van de belangrijkste is de Heel Stone. De steen staat verticaal in de grond, direct buiten de noordoostelijke toegang tot de steencirkel. Hier vlakbij ligt de Slaughter Stone. Deze vormde samen met een of twee andere stenen een toegangspoort, maar is nu omgevallen.

Huizen van vroeger

Naast het bezoekerscentrum kun je zien hoe mensen zo’n 5000 jaar geleden leefden. Er staan nagebouwde woningen, gebaseerd op archeologische overblijfselen. Rond deze neolithische huizen lopen verschillende vrijwilligers die laten zien hoe men vroeger te werk ging. Het is mogelijk om zelf ook aan het werk te gaan. Er staat een model van een manier hoe de stenen waarschijnlijk naar deze plek gebracht zijn. Je mag zelf proberen deze steen in beweging te krijgen.

Online tickets boeken

Met uitzondering van 24, 25 en 26 december is Stonehenge het hele jaar geopend. Check voor je bezoek altijd even de openingstijden. Het is aan te raden om dan meteen je tickets online te boeken. Ter plaatse zijn er namelijk maar een gelimiteerd aantal tickets te verkrijgen.

 

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be