Als je naar Leuven gaat, kun je je smartphone of fototoestel het best bij de hand houden. Overal zijn namelijk wel mooie foto’s te maken die de Gotische architectuur van Leuven weergeven. We hebben vier absolute must sees in Leuven op een rijtje gezet, allemaal goed te bezoeken tijdens een korte citytrip.

Sint-Pieterskerk

Te midden van de Grote Markt staat de Sint-Pieterskerk. Het is een van de beste voorbeelden van de Brabantse Gotische architectuur in België. De opvallendste kenmerken zijn toch wel de schoof pijlers en de boogramen. In 1980 werd de kooromgang van de kerk ingericht als museum en in 2009 werd het omgedoopt tot de ‘M-Schatkamer van Sint-Pieter’. Hier vind je schilderijen en religieus edelsmeedwerk. Denk aan reliekbeelden, monstransen en kelken.

Ook al heb je niet zoveel met religie, dan blijft dit toch een imposant gebouw om te bekijken. In de kerk vind je ook werken van onder meer Dirk Bouts, Jan Borman, Jan Rombouts en Josse Van der Baren. Stuk voor stuk meesters in de kunst.

Het Stadhuis

Het Stadhuis van Leuven is overdadig en sierlijk en waarschijnlijk ook het meest opvallende monument van de stad. Dit gebouw heeft drie rijen beeldhouwwerken op de voorgevel. Aan beide zijgevels worden sinds de 19e eeuw 236 figuren tentoongesteld. Ze vertegenwoordigen de geschiedenis van de stad.

Als je naar het dak kijkt, zie je allerlei kleine torentjes. Loop je langs de nissen banken, dan kun je bijbelse reliëfs zien, die dateren uit de Middeleeuwen. Vooral de Grote Gotische Raadzaal en de Kleine Gotische Hal zijn de moeite van het bekijken zeker waard.

Naamsestraat

Aan de rechterkant van het Stadhuis vind je de Naamsestraat. Hier zijn vooral veel universiteitsgebouwen te vinden. Ze werden tussen de 15e en de 18e eeuw gefinancierd door verschillende beschermheren. Daarnaast staan er genoeg winkeltjes om je een paar uur te vermaken.

Wil je naar de Naamsestraat toe, dan is het goed eraan te denken dat je hier niet met de auto kunt komen. Het is een verkeersvrij voetgangersgebied. Je kunt hier wel met het openbaar vervoer (via De Lijn) komen.

Oude Markt

Leuven oude markt

De Oude Markt in Leuven wordt wel eens ‘De langste toog van Europa’ genoemd. Niet zo gek, want hier liggen de meeste horecazaken bij elkaar. Het is dé ontmoetingsplek van Leuven. Bij mooi weer is het dringen om een plekje op een van de talrijke terrasjes.

Op de markt komt de vleugel van de universiteitshal uit. Vroeger zat daar ook een bibliotheek in gevestigd, maar die werd in 1914 vernield. Kijk je goed rond, dan zie je ook de Kotmadam, een beeld uit 1985 van Fred Bellefroid. Toen dat beeld werd geplaatst riep het gemengde gevoelens op, omdat het een jonge, jeugdige figuur laat zien, terwijl je je bij een kotmadam een oude, volslanke dame voorstelt.

Wil je een mooie foto maken, dan ben je op de Oude Markt aan het goede adres. Zowel bij daglicht als bij nacht is het een zeer sfeervolle plek.