Bij Kroatië denk je al gauw aan mooie stranden, helder water en een schitterende oude steden. Maar ook op culinair vlak is Kroatië genieten. Zeker als je op citytrip gaat naar Dubrovnik, weet je zeker dat je avond aan avond zit te watertanden.

Lokale gerechten eten

Je kunt overal in Kroatië van de landelijke keuken eten, maar de eigen keuken van Dubrovnik is toch wel bijzonder. De stad ligt namelijk in de streek Dalmatië. In de Dalmatische keuken vind je een heel eigen manier van bereiden en vind je verschillende unieke gerechten. Een voorbeeld hiervan is ‘peka’, een bijzondere manier van garen. Gerechten worden dan op houtskoolvuur langzaam bereid. Dit doen de mensen in Dubrovnik onder een platte deksel.

De lokale keuken bestaat vooral uit vis, weekdieren en schelpen. De klassieke peka bestaat vaak uit octopus. Als je eens wilt proeven van de lokale keuken in Dubrovnik, kun je het best op zoek gaan naar een zogenaamde ‘konoba’. Zo’n restaurantje heeft geen uitgebreide menukaart, maar ingrediënten en gerechten die van plaatselijke boeren en vissers komen. Lekker!

Foodmarkten

Sorry veganisten en vegetariërs, maar de inwoners van Dubrovnik houden erg veel van vlees. Vooral lamsvlees, kalfsvlees en gevogelte komen in de lokale gerechten voor. Daarnaast ontbreken olijfolie, knoflook en kruiden nooit in de gerechten. Dit zien we allemaal terug op de talloze foodmarkten.

Een must-go is de Gruz Markt: een hele belevenis op zich. Daar vind je vooral het lekkerste fruit. Kisten vol, vind je er. En als je zelf iets wilt maken, kun je er zo een inwoner om hulp vragen.

Wil je eens iets proeven uit oma’s tijd? Dan moet je op de boerenmarkt Gunduliceva Poljana zijn. Daar koop je vleeswaren, gedroogde vijgen, groente, zoete bakwaren en meer!

Dubrovnik culinair

De wijntrein

Zei iemand ‘wijntrein?’ Inderdaad, een wijntrein. Je kunt op het internet een tour boeken naar de wijngaarden. Je wordt er heen gebracht met een toeristisch treintje. Terwijl je plaatsneemt, wordt een wijntje voor ingeschonken. Dit is niet zomaar wijn, maar chique wijnen uit gerenommeerde wijnkelders.

Er wordt in de trein ook lunch geserveerd. Dit is boeren-marenda: een traditioneel gerecht met ham en ui. Zo aten de wijnboeren op het veld die vroeger ook.

Chique tentjes in Dubrovnik

Liever wat meer luxe? Dan kun je ook de chique tentjes in Dubrovnik bezoeken. Ga bijvoorbeeld eens langs bij visrestaurant Proto, waar ze de gevulde en gegratineerde kreeft Ponta Ostrá serveren. Je eet hier een risotto van wilde rijst, truffels en paddestoelen bij.

Als je naar restaurant Nautika gaat, krijg je meteen een schitterend uitzicht over de zee. Ook hier geldt dat er veel vis op het menu staat.

Drie aanraders

Voor vegetariërs is Nishta een aanrader. Hier kun je simpelweg lekker eten. Wie op zoek is naar alles-in-een (een goede sfeer, mooi uitzicht, lekkere wijn en vleesgerechten) kan eens langs bij Gusta Me. Ga je met je lief? Dan moet je echt eens langs bij Villa Ruza Restaurant & Lounge Bar. Dit is een en al romantiek!