Kapsalon; wie kent het niet? Een bakje met patat, shoarma, kaas, knoflooksaus en sla. Bijna overal in het land kun je dit lekkere gerecht bestellen. Maar dé ‘wereldkapsalon’ komt toch echt uit Rotterdam. Tien jaar geleden werd door shoarmazaak El Aviva aan de Schiedamseweg de eerste kapsalon verkocht. Hoe dit is ontstaan? Je leest het hier in deze blog.

citytrip.be/c/3/20″>

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Door een kapper is de naam van het gerecht ontstaan

Drie panden verderop werkt Nathaniël Gomes. Hij is kapper van beroep en zorgt elke dag weer voor blije en tevreden klanten. Op één van zijn werkdagen had hij ineens enorme trek in patat met shoarma. Telefonisch gaf hij zijn bestelling door aan El Aviva en vermeldde daarbij dat hij alles in één bak wilde. Op deze manier ontstond er een bak,  gevuld met alle ingrediënten, die de naam kapsalon kreeg. Uiteraard werden zijn klanten en kinderen uit de buurt nieuwsgierig naar dit gerecht. Gomes verwees ze naar de shoarmazaak. Als zij daar om een kapsalon zouden vragen, zou de shoarmaboer ze wel begrijpen. Vanaf dat moment kwamen er steeds vaker mensen naar de shoarmazaak voor een kapsalon en kreeg dit woord een tweede betekenis.

Diverse soorten kapsalons

Binnen korte tijd werd het fenomeen opgepikt en gingen steeds meer andere tenten het gerecht verkopen. Binnen no time was de kapsalon in heel Nederland ingeburgerd. Toch komen er altijd nog veel mensen naar El Aviva toe om te proeven van hun kapsalon. Ze krijgen bezoekers uit Amsterdam, Leiden, Utrecht, Tilburg en zelfs uit het buitenland. Derius Bengu is de eigenaar van shoarmazaak El Aviva en heeft inmiddels diverse soorten kapsalons. Zo zijn er kapsalons met extra kaas, extra vlees, een kapsalon met kip of een dönerkapsalon. Toch is nummer 81 op het menu, de grote shoarmaschotel, nog altijd de meest bekende.

Shoarma van lam, de allerlekkerste

Shoarma kapsalon

Achteraf balen Derius Bengu en Nathaniël Gomes er wel een beetje van dat het niet gelukt is om een patent op de kapsalon aan te vragen. Vooral Gomes vindt het heel speciaal dat een gerecht waar hij tien jaar geleden gewoon trek in had, nu overal verkrijgbaar is. Zelfs in het buitenland. Hij heeft uiteraard wel pogingen gedaan om er patent op aan te vragen, maar dit is niet te doen op de naam ‘kapsalon’ of op eten. Natuurlijk vindt eigenaar Bengu het ook heel erg jammer. Toch voelt de kapsalon nog steeds als zijn kindje en zal hij er altijd goed op passen. De shoarma die hij voor het gerecht gebruikt is van een lam. Mede daardoor zijn de kapsalons van El Aviva de allerlekkerste volgens de liefhebbers.  

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be