Er zijn genoeg dingen te zien in de mooie hoofdstad van Litouwen, Vilnius. Toch komt het vaak voor dat mensen hier maar een dag of minder zijn als een soort tussenstop voor een langere reis. Maar ook als je maar kort in de stad bent kun je je dag een mooie invulling geven. Hier geven we je wat leuke ideeën voor een dagje in Vilnius.

Centrum

Begin je dag in het centrum van de stad, in Uzupis. Dit is een van de oudste delen van het centrum van Vilnius waar je veel oude en klassieke werken kunt bekijken. Het stadsdeel staat dan ook niet voor niets op de werelderfgoedlijst van de VN. Voor de Tweede Wereldoorlog werd dit deel voornamelijk door Litouwse Joden bewoond, en na de holocaust was het een lange tijd een stuk leger in Uzupis. Het symbool van het stadsdeel is ‘de engel’ die je vindt op het centrale plein. Deze symboliseert de artistieke vrijheid van de wijk, want kunst en cultuur is in de gemeenschap die hier woont erg belangrijk; de “president” van Uzupis is dan ook de dichter, regisseur en schrijver Romas Lileikis.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Vilnius


KGB Museum

Vanuit Uzupis maak je een klein half uur durende wandeltocht richting het KGB museum. Tijdens de wandeling loop je door verschillende winkelstraatjes waar de shopliefhebber eens rond kan kijken of er iets leuks in de winkels te vinden valt. Na de luchtige wandeling kom je dan aan bij het museum, in het gebouw waar de voormalige Sovjet groep de KGB, de staatsveiligheidsdienst van de Sovjet-Unie, hun plannen maakten.

Tegenwoordig is het een museum ter ere van de slachtoffers van de genocide. Door het hele gebouw staan de namen in de muur gegraveerd van hen die zijn omgekomen tijdens de genocide in de Sovjet-Unie, waar mensen die het oneens waren met de plannen van de staat mee werden genomen naar het KGB gebouw, en waar hen de meest gruwelijke dingen te wachten stond.

Stadspark

Om het in de middag wat rustiger aan te doen kun je het stadspark opzoeken, dat op een klein afstandje lopen van het KGB gebouw ligt. Hier kun je een ontspannend rondje doorheen lopen of een middagje picknicken, spelletjes spelen in het gras of een boekje lezen.

Diner

Na die ontspanning in de middag loop je weer terug naar het oude centrum van de stad, en daar zul je onderweg vele kleine restaurantjes tegenkomen met Litouwse lekkernijen, maar vooral de burgers zijn erg in trek in de stad. Op veel plekken kun je moderne burgertentjes vinden waar je een mooi gedecoreerd en zeker voedzaam broodje burger voorgeschoteld krijgt.

Een relaxed dagje met een historische lading vind je in Vilnius.

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be