Isola di San Michele

Isola di San Michele

Dit 450 meter lange eilandje is in de volksmond beter gekend als ‘het dodeneiland’. Het eiland dankt haar bijnaam aan het kerkhof dat zich op het eiland bevindt. Vroeger werden alle doden van Venetië met gondels naar het eiland gevoerd, in hun kielzog volgde telkens de familie. Ook vandaag worden nog vaak beroemdheden met de typische zwarte rouwgondels naar het eiland vervoerd. Het eiland is omringd door een grote stenen muur, deze werd gebouwd om het zeewater zoveel mogelijk buiten te houden. Deze omringende muur zorgt tevens voor het speciale karakter van het eiland. Als je even de klassieke bezienswaardigheden links wil laten liggen is een bezoekje aan het dodeneiland zeker de moeite waard!

Adres
Isola di San Michele
Venetië
Ghetto Ebraico

Ghetto Ebraico

Ghetto Ebraico is de Joodse ghetto van Venetië. De ghetto maakt deel uit van de wijk Cannaregio. In 1516, ten tijde van de Venetiaanse republiek, werd vastgelegd dat Joden in deze wijk mogen wonen. Het was namelijk zo dat in deze tijd veel Joden uit andere landen werden verjaagd, velen trokken daarom naar Venetië. Het Joodse deel van Venetië ligt echt op een apart eilandje dat slechts via twee bruggen toegankelijk is. Vroeger werden deze bruggen ‘s nachts afgesloten zodat er niemand van het eiland kon. Ben je benieuwd naar dit stukje Venetiaanse geschiedenis, ga dan zeker eens langs in het Joodse kwartier van de stad!

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Adres
Calle Farnese
Venezia, Italië
Campo Santa Margherita

Campo Santa Margherita

Het Campo Santa Margherita is één van de belangrijkste pleinen in de Dorsoduro wijk van Venetië.Op het plein vind je verschillende café’s en bars alsook enkele restaurantjes en ijssalons. Op het plein heerst een jonge hippe ongedwongen sfeer, bovendien is er altijd leven op het plein te bespeuren van ‘s morgens tot ‘s avonds. Op zoek naar een snack of een drankje? De prijzen vallen hier heel goed mee!

Adres
Calle Uva
Venezia
Basilica di San Marco

Basilica di San Marco

Naast het Dogepaleis ligt een zo mogelijk nog indrukwekkender gebouw, de Basiliek van San Marco. Het gebouw is eigenlijk een kathedraal en ook de grootste kerk van Venetië. De basiliek wordt beschouwd als één van de mooiste in heel Europa. Hij werd gebouwd rond 1060, maar gedurende vele eeuwen daarna werden er nog toevoegingen gedaan. De beeldhouwwerken boven de ingang dateren bijvoorbeeld uit de 13de eeuw en de beelden van San Marco en de engelen stammen uit de 15de eeuw.

Het interieur moet qua pracht en praal zeker niet onderdoen voor het exterieur. Beroemd zijn de mozaïeken in de koepels. In totaal zijn er vijf koepels, waarvan de bekendste de Hemelvaartkoepel (13de eeuw) en de Pinksterkoepel (12de eeuw) zijn.

Adres
Basilica di San Marco‎
Calle de Canonica, 323
                                                                              30124 Venezia
                                                                              Web
                                                                              http://www.basilicasanmarco.it
Ponte dei Sospiri

Ponte dei Sospiri

De ‘Brug der Zuchten’ is een klein bruggetje tussen het Dogepaleis en de gevangenis die erachter ligt. Meestal zagen de veroordeelden voor de laatste keer zonlicht voor lange tijd door de raampjes van dit bruggetje. Je kunt je voorstellen dat ze toen eens diep zuchtten… In deze gevangenis zaten ook ooit Casanova en Galileo Galilei opgesloten.

Adres
Brug der Zuchten – Ponte dei Sospiri
Sestiere Castello, 4240
30122 Venezia
Basilica di Santa Maria della Salute

Basilica di Santa Maria della Salute

Langs de Canal Grande staat heel wat architecturaal schoon, maar de basiliek van Santa Maria della Salute is toch van een bijzondere pracht. Het gebouw werd opgetrokken ter ere van het verdrijven van de pest. Baldassare Longhena ontwierp de achthoekige basiliek die in 1687 geopend werd.

Adres
Chiesa della Salute‎
Fondamenta della Dogana alla Salute, 1
30123 Venezia
Web
http://www.seminariovenezia.it
Palazzo Ducale

Palazzo Ducale

Aan het beroemde San Marcoplein ligt o.a. het ‘Palazzo Ducale’ of Dogepaleis. Vroeger woonde hier de politieke leider van de Republiek Venetië. Aan dit imposante bouwwerk werd gewerkt tussen 1309 en 1424. Het ontwerp is waarschijnlijk van Filippo Calendario, de toegangspoort ‘Porte della Carta’ werd ontworpen door de broers Buon.

Het gebouw bestaat uit drie verdiepingen, naast zijn politieke functie diende het paleis ook als woonplaats van de doge. Verder waren er een ondervraagkamer, een martelkamer en cellen, verschillende vergaderzalen en enkele officiële ontvangstzalen.

Adres
Palazzo Ducale – Dogepaleis
Piazza San Marco, 1
30124 Venezia
                                                                              Web
                                                                              http://palazzoducale.visitmuve.it/en/home/
Piazza San Marco

Piazza San Marco

Genoemd naar de patroonheilige van Venetië, Marcus, is het Piazza San Marco hét belangrijkste plein van de stad. De San Marcobasiliek, het Dogenpaleis en de Campanile zijn slechts enkele voorbeelden van pareltjes van bouwwerken die de moeite waard zijn om te bezoeken op het plein.

Adres
Piazza San Marco 328
30124 Venezia
Italië
Biblioteca Marciana

Biblioteca Marciana

Ben jij ook een échte boekenwurm? Dan is het Biblioteca Marciana zeker iets voor jou! De oudste bibliotheek van Italië herbergt niet alleen een prachtige verzameling klassieke teksten, maar ook duizenden manuscripten en incunabelen!

Adres
Piazza San Marco 13
30124 Venezia
Italië
Web
http://marciana.venezia.sbn.it

Campanile

Campanile

Net zoals de klokkentoren San Marco is ook de klokkentoren Campanile gevestigd op het San Marcoplein. Voor de sportievelingen onder ons, beklim zeker eens de bijna honderd meter hoge toren en aanschouw een prachtig uitzicht over Venetië. Met een beetje geluk zie je zelfs het eiland San Giorgio Maggiore!

Adres
Piazza San Marco
30124 Venezia
Italië
Canal Grande

Canal Grande

De Canal Grande is de grootste en prachtigste rivier van Venetië. De adembenemende gevels aan het water zijn de échte blikvangers. Maar ook de enorme paleizen laten niemand onberoerd. Bovendien wordt het kanaal volledig overspannen door de wereldberoemde Rialtobrug.

Adres
Canal Grande
30124 Venezia
Italië
Klokkentoren San Marco

Klokkentoren San Marco

De prachtige astronomische klokkentoren is gelegen op het wereldberoemde San Marcoplein. Op de klok zie je in Romeinse cijfers de getallen van 1 t.e.m. 24, de 12 dierenriemtekens en de gestalten van de zon en de maan.

Adres
Piazza San Marco
30124 Venezia
Italië
Burano

Burano

In de prachtige lagune van Venetië ligt het kleurrijke, pittoreske eilandje Burano. Burano is voornamelijk gekend omwille van zijn prachtige kant. Kuier door de gezellige straatjes, snuif cultuur op en ervaar een andere kant van Venetië!

Adres
Burano
30124 Venezia
Italië
Web
http://www.isoladiburano.it/en/index.html
Ca'Dario

Ca’Dario

Marmer en purpersteen kenmerken één van de mooiste panden langs het Canal Grande in Venetië. Ondanks het feit dat Ca’ Dario dateert uit de vijftiende eeuw is het nog niets van zijn grandeur verloren.

Adres
Dorsoduro
Canal Grande
30124 Venezia
Italië
Ponte di Rialto

Ponte di Rialto

Over de Canal Grande, zo’n beetje de levensader van de gehele stad, lopen drie bruggen van de ene naar de andere oever. De bekendste hiervan is zonder twijfel de Rialtobrug. De eerste brug op deze locatie dateert al uit 1181, de huidige stenen brug staat er sinds 1551. Het feit dat de brug maar één boog heeft was cruciaal omdat meerdere bogen het drukke scheepvaartsverkeer zouden hinderen. Dat is de voornaamste reden dat het ontwerp van Antonio da Ponte (what’s in a name) het haalde.

Adres
Ponte di Rialto – Rialtobrug
Sestiere San Polo, 7
30125 Venezia
Scuola Grande di San Rocco

Scuola Grande di San Rocco

Deze school ligt naast de kerk San Rocco in Venetië. Ze werd gesticht in 1478 ter ere van de Heilige Rochus. De school is vooral bekend omwille van haar interieur, dit omwille van de muur- en plafondschilderingen van kunstschilder Tintoretto. De drie grootste vind je in de ‘Sala Grande’, de kapittelzaal: ‘Mozes slaat water uit de rots’, ‘Het wonder van de bronzen slang’ en ‘Het verzamelen van manna’.

Adres
Scuola Grande Di S. Rocco‎
Sestiere San Polo, 3054
30125 Venezia
Web
http://www.scuolagrandesanrocco.it

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be