Al meer dan 170 jaar zijn de Gentse Feesten een welbekende traditie van tien dagen feest vieren in de Gentse binnenstad. Met bijna twee miljoen bezoekers per jaar van over de hele wereld is het een van de grootste culturele festivals in Europa. En bovendien zijn bijna alle activiteiten in heel de stad gratis! Citytrip.be gidst je graag door dit gekke festival en geeft je de nodige tips mee!

Volgens traditie wordt het festival elk jaar ingezet door de Belleman van Gent, gevolgd door een stoet van artiesten en praalwagens door het stadscentrum. Later op de eerste dag vindt aan het Gravensteen de befaamde rondgang van de Stroppendragers plaats. Hierbij wordt het historische moment herdacht waarbij Keizer Karel de Gentenaars gestropt door de stad liet wandelen als straf. Vandaag de dag wordt de zwart-wit gestreepte strop fier gedragen, als symbool van de koppige weerstand.

Hotspots

Daarna wordt het centrum van de stad omgetoverd tot een heus festival. Op sommige pleinen word je terug in de tijd gekatapulteerd door de sfeer van straatartiesten, lokale ambacht, folklore muziek in de setting van het middeleeuws ogende Gent. Op andere plaatsen begeef je je dan weer in een modern muziekfestival waarbij podia op het water drijven of zich in een kerk bevinden. We lijsten de beste minifestivals tijdens de Gentse Feesten even op voor je.

 1. Boomtown Festival

In 2007 verhuisde dit popfestival van de Oude Beestenmarkt naar het grotere Kouterplein. Je kan er tien dagen lang gratis optredens bekijken van nationale en internationale popartiesten en opkomend talent. Namen zoals ’t Hof van commerce, Coely, Absynthe Minded, Oscar and the Wolf en De Jeugd Van Tegenwoordig passeerden de afgelopen jaren de revue. Er gaan ook optredens door in de Handelsbeurs waarvoor je een kleine som moet betalen.

 • Polé Polé

Wanneer je foto’s van de Gentse Feesten opzoekt, is het verlichte Polé Polépodium over het water dé foto die telkens opnieuw verschijnt. Polé Polé ligt dan ook op de meest bezochte plek in Gent: de Gras- en Korenlei. Verspreid aan beide oevers van (en deels op) de Leie kan je tot een gat in de nacht feest vieren. De focus van de live optredens ligt op het Zuid-Amerikaanse genre, maar wanneer de zon ondergaat zet elke avond een bekende dj het feestje goed in met commerciële muziek. Op tijd komen is de boodschap, want de politie sluit deze site af wanneer er te veel feestvierders aanwezig zijn!

 • Boombal

Het Boombal vindt plaats in het Baudelopark naast de beruchte Vlasmarkt. Elke avond kan je in het park terecht voor een folksdansfeest en een voorafgaande initiatie voor jong en oud. De nadruk hierbij ligt op plezier en gezelligheid, dus zeker eens een bezoekje waard om eens iets nieuws uit te proberen!

 • Comedyfestival

Zoals de naam van dit festival al verklapt, vindt er ook een tiendaags comedyfestival plaats in Gent. De organisatie mocht al grote namen zoals Alex Agnew en Xander De Rycke verwelkomen, maar ook Engelstalig talent wordt een podium aangeboden. Het festival probeert een sterke nadruk te leggen op diversiteit en gaat jaarlijks op zoek naar meer vrouwelijk en allochtoon talent om de lachspieren van de bezoekers op de proef te stellen.

 • Internationaal Puppetbuskersfestival

In 2018 vierden ze hun dertigste editie en daarvoor haalden ze alles uit de kast. Tijdens dit festival kan je op verschillende plekken in het historisch centrum een poppenkastshow meepikken, geschikt voor jong en oud. Vroeger bevond hun hoofdkwartier zich in het Patershol, maar momenteel zijn ze vooral te vinden aan de voet van het Belfort. Poppentheater is een eeuwenoude traditie in het Gentse folklore, dus een bezoekje tussen optredens door kan zeker niet ontbreken in je Gentse Feestenschema.

 • Camping Vlasmarkt

Camping Vlasmarkt: waar misschien niet alle feestjes beginnen, maar zeker en vast eindigen. Alle omringende cafés slaan tien dagen lang de handen in elkaar en vormen een groot festival met een bijhorend podium en dj booth van twee verdiepingen hoog boven café Charlatan. Terwijl andere pleinen rond drie uur stilletjesaan afronden, komt het feestje op Camping Vlasmarkt dan pas echt op gang. Hun slogan ‘de vakantie van uw lever’, laat zien dat ze er geen gras over laten groeien!

Maar naast deze zes hotspots kan je nog op tal van andere plekken terecht voor muziek en cultuur. Zo gaan er op het Sint-Baafsplein maar liefst vijftig optredens door gedurende tien dagen, en bieden locaties zoals De Vooruit evenementen aan die aansluiten bij de Gentse Feesten. Stad Gent creeërde een Feestenplan waarop je de locaties van de gratis evenementen op kan terugvinden, alsook handige parkeerzones, enzoverder.

Gentse Feesten

Eten

Stad Gent is op een doorsnee dag al een heus pretpark voor foodies, maar tijdens de Gentse Feesten vind je er nog wat extra enkele pop-ups om je vingers bij af te likken!

 1. Middeleeuws ontbijt

Volgens traditie kan je elke dag tijdens de Feesten genieten van een middeleeuws ontbijt. Dit kan in de historische setting van het Industriemuseum, naast het Baudelopark. Kies tussen ontbijten als een middeleeuwse boer of als een rijke graaf. De keuze is aan jou of je dit doet in een traditioneel linnen jurk of met bijhorend korset, natuurlijk! Ook voor kinderen is er een aangepaste formule voorzien. Reserveren is aangeraden!

 • Shisho Summerbar

Ook in het Designmuseum kan je terecht voor een culinaire tussenstop. In de Shisho summerbar kan je rustig genieten van een hapje en een drankje in het zonnetje, weg van de festivaldrukte.

 • Streetfood Market

In samenwerking met de Holy Food Market wordt de school Ottogracht omgetoverd tot een heuse Streetfood markt. Uit de ramen aan de straatkant kan je terecht bij twaalf pop-up restaurants en bars die je graag bedienen tijdens je danspauze. Rechtover de kraampjes staan er lange tafels onder betoverende lichtjes waar je kan bijkletsen of medefeesters kan leren kennen.

 • Parking Petanque

Op de parking van de voormalige rechtbank vlakbij het Baudelopark en Vlasmarkt kan je een gezellig potje petanque spelen in de zon. Deze pop-up verschijnt tien dagen en bouwt de parking om tot een gezellig terras met de beste natuurlijke wijnen (door Edelrot wijnbar) en artisanale dranken. Voor een hapje kan je er ook terecht: kazen van Het Hinkelspel, en de sappigste porchetta en charcuterie door de Gentse helden van Porcobello.

 • Aperitivo

Kan je al raden wat er in Aperitivo vooral gedaan wordt? Inderdaad, aperitieven! Langs de stadsring vind je de aperitiefbar met een uitgebreide drankenkaart en bijhorende hapjes. Bovendien beschikt Aperitivo over een groot zonneterras. Perfect als start of afsluiter van een dagje Gentse Feesten!

Gentse Feesten

Transport

Bijna alle activeiten binnen de Gentse Feesten vinden plaats in het stadscentrum. Hierdoor kan je makkelijker van de ene plek naar de andere wandelen of fietsen. Dat tweede is wel wat moeilijker door het grote aantal mensen dat vaak aanwezig is tijdens het festival.

Natuurlijk is het openbaar vervoer een slimme optie om je bezoek aan de Gentse Feesten te plannen. Stad Gent zorgt dan ook elk jaar voor een aantal feestbussen zodat zelf de nachtraven veilig in hun bedje geraken. Alle praktische informatie hierover kan je vinden via deze link.

De laatste dag van de Gentse Feesten staat bekend als de ‘dag van de lege portemonnees’. Op die dag worden fikse kortingen aangeboden om nog de laatste restjes kwijt te spelen. Blijf dus zeker tot het einde om nog enkele mooie koopjes op de kop te tikken!