Newcastle, of voluit Newcastle Upon Tyne, is de belangrijkste stad van Noord-Oost Engeland. De stad staat bekend om haar beroemde bruggen en moderne kunst, en het feit dat de inwoners de bijzondere naam Geordie krijgen. Benieuwd wat deze stad allemaal te bieden heeft? Je leest het hier!

De Engel van het Noorden

Dit monument verwelkomt je bij je aankomst in Newcastle via de Gateshead. Het beeld is meer dan twintig meter hoog en de vleugels zijn wel vijftig meter breed. Twintig jaar geleden werd ‘The Angel Of The North’ afgewerkt, waar er eerst wat controverse rond was. Maar nu is het monument een vaste waarde in het landschap van Newcastle.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Victoria Tunnel onder de stad

Ook onder de oppervlakte heeft Newcastle interessante zaken te bieden! In 1842 werd een ondergrondse tunnel aangelegd met het doel om kolen te vervoeren. Maar honderd jaar later kreeg de tunnel een andere functie als schuilplaats voor luchtaanvallen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze tunnel was de redding voor honderden mensen en is tegenwoordig nog steeds intact. De tunnel functioneert momenteel als museum, waar je zelf een rondleiding kan boeken met special effects om de oorlogssituatie levensecht te laten lijken.

Grey’s Monument

In het hartje van de stad staat het monument van Grey. Deze toren is veertig meter hoog en biedt dan ook een spectaculair uitzicht over Newcastle. Net als de thee, is ook dit monument vernoemd naar de politicus Earl Grey. Ook grenst de toren aan de gelijknamige Grey Street. Fun fact: tijdens de jaren ’40 werd het hoofd van Grey bovenop het monument vernietigd door een bliksemschicht, maar deze werd enkele jaren later opnieuw hersteld.

Grey's Monument Newcastle

Baltic Centre

Het Baltic Centre is dé plek voor hedendaagse kunst en valt zeker op in het landschap van Newcastle! Dit gebouw werd in 1998 omgebouwd van een molen naar een kunstgalerij. Het is gelegen aan de zuiderbank van de rivier Tyne, naast de bekende Millenniumbrug. De bovenste verdieping van het gebouw biedt een prachtig uitzicht over de stad.

Byker wall

In het Byker district van de stad staat nog het meest opvallende gebouw van allemaal. De Byker Wall is een kleurrijk appartementsgebouw dat meer dan 600 woningen telt. Het werd gebouwd in de jaren ’70 en viel niet onmiddellijk in de smaak, maar de bewoners van Newcastle zijn er ondertussen al aan gewend. De appartementsblok heeft al verschillende prijzen gewonnen in de architectuurwereld. Voor wie geïnteresseerd is in originele architectuur is een wandeling langs de Byker Wall een dikke aanrader.

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be