Tussen de vele winkels heeft shoppingstad Maastricht ook een grote waaier aan cultuur en monumenten te bieden. De stad behoort tot de oudste van Nederland en is al zeker tweeduizend jaar bewoond. We gidsen je graag langs de indrukwekkendste plekjes in deze Nederlandse parel!

Vrijthof

Het meest iconische plekje in de stad aan de Maas is Vrijthof. Dit is het grootste plein in de stad en het telt maar liefst 38 rijksmonumenten. Naast enkele standbeelden en kunstwerken, wordt het plein vooral gekenmerkt door twee kerken: de Sint-Janskerk en de Sint-Servaasbasiliek. Het is een vrij uniek gegeven dat een katholieke en protestantse kerk naast elkaar bestaan. Het kleine straatje tussenin de twee godshuizen wordt dan ook Het Vagevuur genoemd. De Sint-Janskerk heeft de hoogste toren van Maastricht en om van een spectaculair uitzicht te genieten kan je deze bezoeken tijdens de zomermaanden. Het plein huist ook verschillende musea en tal van eet- en drinkgelegenheden.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Nikkilucyphoto

Dominicanen

Dit is de naam van zowel de boekenwinkel als de kerk waarin de winkel gehuisvest is. Tweehonderd jaar geleden verloor de kerk haar functie, en ze deed sindsdien vele jaren dienst als onder meer slangenhuis, fietsenstalling en carnavalhal. Maar in 2006 werd de kerk omgetoverd tot een ware boekentempel, waar je niet enkel boeken kan kopen of lezen met een Maastrichtse koffie in de hand, maar waar er ook vaak evenementen plaatsvinden. In de kerk is voldoende ruimte voor exposities of muziekoptredens, maar debatten en lezingen zijn er ook een doodnormale zaak. Ook al ben je niet op zoek naar een boek, een bezoekje aan deze winkel is zeker aan te raden!

Nikkilucyphoto

Stadhuis op de Markt

Het stadhuis van Maastricht werd in de 17e eeuw gebouwd in het midden van het Marktplein. Het gebouw is ontworpen door Pieter Post, telt vijf verdiepingen en pronkt met een 25 meter hoge toren. Met fresco’s op het plafond en een lange lijst met kunstwerken, heeft het stadhuis een heel indrukwekkend interieur. Het is trouwens een jaarlijkse traditie dat de burgemeester op de zaterdag voor het befaamde Limburgs carnaval symbolisch de sleutels van het stadhuis overhandigt aan Prins Carnaval. Ten slotte wordt het stadhuis elke vrijdag omringd door tientallen kraampjes tijdens de vrijdagsmarkt, maar op andere dagen van de week heb je ook zeker keuze genoeg om je dorst of honger te lessen, want de Markt telt meer dan vijftig cafés en restaurantjes.

nikkilucyphoto

Wandelen over de Maas

Als oudste brug van Nederland is de Sint-Servaasbrug een iconisch monument en zeker een wandelingetje waard. Deze brug brengt je vanuit het hartje van de binnenstad naar de Wijck-oever over de Maasrivier waar tal val leuke boetieks en restaurants gelegen zijn. De Sint-Servaasbrug is een van de vier bruggen in Maastricht, maar zonder twijfel de meest fotogenieke. Het telt zeven bogen en een beweegbaar brugdeel zodat boten er langs kunnen.

Brug Maastricht

Onze Lieve Vrouweplein

Het kloppend hart van Maastricht. Dit gezellig pleintje is een en al terras en zit tijdens de zomermaanden helemaal vol met zonnekloppers of toeristen die nood hebben aan een verfrissende pint. De naam is afkomstig van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek die aan het plein grenst en waar toch moeilijk naast te kijken is. Het Onze Lieve Vrouweplein, of het Slevrouweplein zoals de Maastrichtenaars het uitspreken, is de meest gezellige plek in de binnenstad door het vele groen en lachende gezichten.

Helpoort

Door de jaren heen kreeg de voormalige stadspoort verschillende namen, maar hij heeft als officiële naam de Helpoort. Het monument is onderdeel van de voormalige stadsmuur en is de enige stadspoort die hiervan overblijft. De Helpoort dateert uit de 12e eeuw, wat het de oudste van Nederland maakt. Hij is gelegen in het Jekerkwartier, een wijk met veel historisch belangrijke monumenten.

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be