In de kop van Overijssel ligt Giethoorn. Ook wel het Venetië van het Noorden genoemd. Met een grachtenstelsel en meer dan 170 bruggetjes is dit niet zo raar bedacht. Het is een bijzonder dorpje waar bootjes varen in plaats van auto’s rijden. De huizen hebben rieten daken en mensen brengen met een stootkar of een kruiwagen spullen naar hun huis. Dit is de ideale plek voor een weekendje weg.

Plan je bezoek

Het is verstandig je bezoek aan Giethoorn goed te plannen. Het kan er druk zijn, enorm druk zelfs. Het plaatsje is bekend in de wereld en je ziet er vooral veel Aziatische toeristen. Omdat het in de zomermaanden erg druk is, wordt aangeraden je bezoek te plannen in de maanden maart tot oktober. Probeer in deze periode de schoolvakanties te vermijden. Uiteraard is het ook mogelijk om in de wintermaanden naar Giethoorn te gaan. Dan is het erg rustig, maar de kans op varen natuurlijk kleiner. Wie weet kunnen de schaatsen zelfs aan.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Rondvaartboot of zelf varen

Varen in Giethoorn

Via het water heb je de grootste kans om Giethoorn goed te bekijken. Er zijn verschillende rederijen die je met hun rondvaartboot door het grachtenstelsel varen. Deze rederijen vind je in Giethoorn zelf, maar het is ook mogelijk om op te stappen buiten het plaatsje. Als je liever zelf je route bepaalt, kun je verschillende watervoertuigen huren. Ga voor een punter, een fluisterboot of een kano of kajak. Je kunt meerdere vaarroutes kiezen die allemaal langs prachtige boerderijen gaan. Onderweg zul je heel wat bruggetjes passeren. Uiteindelijk eindig je in de prachtige natuur van het Weerribben-Wieden.

Punterwerf

Naast het varen zijn er nog meer activiteiten te ondernemen in Giethoorn. Erg leuk is het bezoek aan een punterwerf. Er zijn een aantal van deze werven in het centrum van Giethoorn. Een punter is een smal eikenhouten bootje die heel goed door ondiep water kan manoeuvreren. Met een lange houten stok duw je het bootje voort. Op sommige werven worden deze bootjes nog steeds met de hand gemaakt.

Diverse musea

Wie gek is van geschiedenis kan zijn hart ophalen in museumboerderij ’t Olde maat Uus. Dit museum was vroeger een traditionele boerderij en is helemaal omgetoverd. In het museum kom je van alles over de geschiedenis van Giethoorn aan de weet. Zo worden er bijvoorbeeld verhalen verteld over het leven in dit bijzonder plaatsje, en hoe men het veen vroeger afgroef. Tevens kun je een kijkje nemen in het museum De Oude Aarde. Hier ligt de focus vooral op mineralen, edelstenen en fossielen. Ook zijn er een aantal terraria met reptielen.

Giethoorn autovrij

Als je besluit Giethoorn te bezoeken is het goed om te weten dat het centrum enkel lopend, met een fiets of boot te bereiken is. Alleen buiten het centrum kun je dus je auto parkeren. Aan de Wethouder Harm Molweg is een grote en gratis openbare parkeerplaats. Vanaf hier is het maar een klein stukje lopen naar het centrum. Dit unieke plaatsje in Nederland is absoluut de moeite waard!

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be