Rotterdam. De kleine zus van Amsterdam, waar ze zeker niet voor onder moet doen! De stad werd bijna volledig verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar kwam als een feniks sterker dan ooit terug. De stad besloot zichzelf heel modern terug op te bouwen, wat op de dag van vandaag nog steeds voor een unieke setting zorgt. In dit artikel sommen we vijf bezienswaardigheden op die je zeker niet mag missen tijdens een bezoekje aan het prachtige Rotterdam!

Kubushuizen

In de gezellige buurt Blaak vind je Rotterdams bekendste trekpleiser: het Blaakse bos. Deze bezienswaardigheid bestaat echter niet uit bomen, maar uit een vijftigtal futurisitsche kubushuizen! De meeste worden bewoond, maar enkele kubussen dienen ook als kantoor of winkel. Het opvallend complex werd gebouwd in het begin van de jaren ’80 en trekt sindsdien dagelijks veel nieuwsgierigen aan. Je kan onder de woningen door wandelen, zoals in een echt bos!

Erasmusbrug

Als je dé postkaartfoto wil maken, dan moet je ongetwijfeld richting de Erasmusbrug. Dit modern stukje staal verbindt de wijk Kop van Zuid met het stadscentrum en de haven van Rotterdam. Door zijn witte kleur en de geknikte vorm heeft de brug als bijnaam ‘De Zwaan’. In de avond is de brug prachtig verlicht, dus raden wij zeker een nachtelijke wandeling langs de waterkant van de Nieuwe Maas aan!

Erasmusbrug Rotterdam

Euromast

De skyline van Rotterdam zou niet hetzelfde zijn zonder de Euromast. De bouw van deze mast werd het symbool van de heropbouwing van de stad na de Duitse bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 112 meter hoogte is er een uitkijkplatform dat een spectaculair uitzicht biedt. Straffer nog: je kan ook naar 185 meter hoogte met de panoramalift waarbij je aan de hand van een voice-over uitleg krijgt over de stad, terwijl je stoel ronddraait naar de top. Verder kan je ook overnachten in de toren en dineren met een spectaculair uitzicht is ook een optie.

Maritiem museum

De Haven van Rotterdam is de grootste haven in Europa, en dat mag gezien worden. Je kan niet enkel de moderne haven bezoeken, maar ook het gratis openlucht maritiem museum. Juist om de hoek van de Erasmusbrug leer je bij over de geschiedenis van de haven, bewonder je antieke boten en neem je zelf een kijkje aan boord. In 2018 viel dit openlucht museum in de prijzen en ontving het de Museumprijs van het jaar, dus zeker een bezoekje waard!

Markthal

Markthal Rotterdam

Vlakbij de kubushuisjes staat de befaamde markthal van Rotterdam. Dit enorme gebouw is een woon-en winkelcentrum met tal van eetstandjes binnenin. De boogvorm van de hal is in de vorm van een hoefijzer en de binnengevel is gedecoreerd met een kunstwerk van grote bloemen, fruit en insecten, in zijn geheel even groot als ongeveer twee voetbalvelden. Het kunstwerk heeft als naam ‘Hoorn Des Overvloeds’ en is gebaseerd op de Griekse mythologie. Het plafond kreeg wel eens de bijnaam ‘de Sixtijnse Kapel van Rotterdam’. De markthal werd afgewerkt in 2014, maar is nu al het centrum van winkelen geworden in de stad.