Reizen is een groot deel van ieders leven, maar sommige reiservaringen springen boven alle andere uit. Het is goed mogelijk dat een bezoek aan Salamanca in deze categorie valt. Salamanca is een stad die bezocht kan worden via een leuke stedentrip, maar het is ook mogelijk om ze te bezoeken in combinatie met een bezoek aan Madrid. Salamanca is op ongeveer 200 kilometer ten noordwesten van Madrid gelegen, dicht tegen de grens van Portugal.

De Spaanse stad Salamanca

Als je de Spaanse stad Salamanca bezoekt, zijn er veel mogelijkheden om te verblijven. Het is vooral leuk om een hotel, hostel, appartement of andere accommodatie te boeken dat dicht bij het centrum gelegen is. De Plaza Mayor is het belangrijkste plein van de stad. Het is één van de grootste pleinen die in heel Spanje te vinden zijn. Onder andere het stadhuis in barok uit de 18e eeuw is er gelegen. Het is dus perfect als je een verblijf kan boeken bij dit plein. De oude stad van Salamanca behoort tot het werelderfgoed van Unesco.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

De oudste universiteitsstad in Spanje

Salamanca is de thuisbasis van de oudste universiteitsstad van Spanje. Er zijn meerdere grote universiteitscolleges te vinden. De prachtige architectuur in de oude stad waarvan heel veel mensen houden, gaat grotendeels terug tot de 14e en de 15e eeuw. Wat heel interessant is, is de universiteit van Salamanca. Deze werd opgericht in 1218 door Alfons IX van Léon. De universiteit biedt de dag van vandaag uitgebreide studiemogelijkheden. Er studeren veel studenten van over de hele wereld. De oudste en meest historische klaslokalen, of ook aula’s genoemd, zijn goed bewaard gebleven zoals ze waren in de beginperiode van de universiteit. Er is onder andere een klaslokaal aanwezig dat genoemd werd naar Fray Luis de Leon. Hier moeten studenten de lessen volgen op de oude, houten banken.

Dit moet je zien bij een bezoek aan Salamanca

De rivier de Tormes

De Tormes is een rivier die door Salamanca loopt. Delen van een Romeinse brug uit de 1e eeuw zijn er nog te zien. De schelmenroman, een literair genre dat in Spanje is opgericht met de publicatie van Lazarillo de Tormes, gebruikte de rivier de Tormes die door Salamanca stroomt. De rivier bezit een bepaalde charme, waardoor het gezellig vertoeven is aan de Tormes.

Fray Luis de Leon

Fray Luis de Leon was een professor aan de universiteit van Salamanca tijdens de Spaanse burgeroorlog. Salamanca was een belangrijke factor in de Spaanse revolutie. Sommige professoren, zoals Fray Luis de Leon, werden gedwongen om er te vertrekken om politieke redenen. Toen hij nadien terugkeerde naar zijn klas, begon hij op hetzelfde punt in zijn lezing alsof hij nooit vertrokken was.

De geschiedenis van Salamanca

De geschiedenis van Salamanca loopt parallel met veel van de oudste steden in Spanje. De stad werd in de pre-Romeinse periode gesticht door Kelten, belegerd door Hannibal en later werd het een commercieel centrum onder het beheer van de Romeinen. Net als veel delen van Spanje, kwam Salamanca onder controle van de Moren vanaf 712 na Christus tot de 12e eeuw, toen het werd heroverd door de christenen.

Salamanca in de film Vantage Point

De stad Salamanca kende een internationale publiciteit doordat enkele scènes van de film Vantage Point werden opgenomen in de stad. Het hoofdplein Plaza Mayor werd namelijk gebruikt in de film. Het grootste deel van de film werd echter opgenomen in Mexico.

Andere bezienswaardigheden in de stad

Salamanca bezit nog enkele andere interessante bezienswaardigheden, waaronder het klooster Convento de las Duenas. In dit gebouw is een prachtige renaissancestijl te zien. Het bestaat al sinds 1419. Vervolgens is Casa de las Conchas leuk om te bekijken. Het is een huis met 300 schelpen waarvan de bouw startte in 1493. Ook zijn de oude en de nieuwe kathedraal zeker de moeite waard om te bezichtigen. Vakantiegangers die houden van kunst, kunnen het museum van Schone Kunsten bezoeken. Van de verschillende universiteitscolleges die er te vinden zijn, is Colegio Mayor de Santiago el Zebedeo de mooiste om te bezichtigen.

Goedkoop op citytrip?

Zin in een stedentrip? Vind een goedkope citytrip in Europa bij Bebsy.be of bij Prijsvrij.be

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be