De mensen in Boedapest houden wel van een feestje. Jaarlijks worden er dan ook veel evenementen georganiseerd met diverse thema’s. Als toerist is het natuurlijk leuk om zo’n speciaal evenement bij te wonen, en om daarvan te genieten samen met de locals. Het is één van de beste manieren om de cultuur maar ook de geschiedenis van het land te leren kennen. 

We hebben een selectie gemaakt van de meeste bekende en leukste evenementen om je alvast een idee te geven van wat je kunt verwachten tijdens je citytrip.

Het boedapest Lentefestival

Tijdens dit festival draait het om kunst, cultuur en (klassieke) muziek. Duizenden mensen genieten in april van de vele voorstellingen die op meerdere plaatsen in de stad worden georganiseerd. Er zijn filmvoorstellingen, theater- en dansopvoeringen, tentoonstellingen maar ook folkloristische optredens. Vooral deze laatste zijn erg leuk om te zien als toerist! 

Het evenement duurt zo’n 3 weken. In 2020 beginnen de voorstellingen op 3 april, en op 20 april wordt het festival afgesloten. 

Het Donau Watercarnaval

Tijdens dit evenement dat jaarlijks in juni plaatsvindt draait het om het behouden van de cultuur en tradities van het land. Er wordt een link gecreëerd tussen het verleden en het heden, om ook jongeren over de geschiedenis van hun land te leren. Op meerdere plaatsen in de stad worden optredens gegeven. Vooral muziek en dans staan hier centraal. 

Het Joods Zomerfestival

Tijdens dit cultureel festival staat men stil bij de culturele geschiedenis van de Joodse gemeenschap van de stad. Sinds 1997 wordt het evenement elk jaar opnieuw georganiseerd, en blijft het zeer populair. Naast concerten, cabaret, markten, theatervoorstellingen en andere optredens kun je er ook veel leren over de Joodse cultuur. Er komen tevens kunstenaars uit andere landen, wat het een internationaal tintje geeft.

Boedapest Herfstfestival

Zoals veel andere grote steden viert ook Boedapest het begin van het nieuwe culturele seizoen uitbundig. Na de zomervakantie beginnen de culturele activiteiten weer, en schrijven nieuwe mensen zich in voor muziek-, theater- of kunstlessen. Om de diverse vormen van cultuur onder de aandacht te brengen wordt er elk jaar in de herfst een maand lang van alles georganiseerd. Denk hierbij aan dans- en muziekoptredens, theatervoorstellingen en meer. Je zult zowel bekende als onbekende artiesten tegenkomen die het publiek zullen vermaken. 

Bier en Wijn Festivals

Ook de hongaren zijn niet vies van een lekker biertje of wijntje. Het hele jaar door worden er verschillende bier en wijn festivals georganiseerd. Tijdens deze evenementen kun je uiteraard bier en wijn proeven, maar ook veel leren over de productie en de geschiedenis ervan. Daarnaast hangt er altijd een gezellige sfeer rondom deze evenementen, en is het een leuke manier om nieuwe mensen te leren kennen.

Om de festiviteiten extra gezellig te maken, worden er vaak concerten en optredens georganiseerd. Ook is er altijd de mogelijkheid om iets lekkers te eten bij je drankje. Vaak zijn dit simpele maar zeer smaakvolle lokale gerechten. Ook als je geen bier of wijn drinkt heb je dus een reden om naar zo’n evenement te komen. 

Sziget Festival

Sziget

Dit is hoogstwaarschijnlijk het meest bekende festival in Boedapest dat elk jaar meer dan 550.000 bezoekers trekt. Het is een multi-genre muziekfestival waar zowel wereldwijd bekende als minder bekende en nieuwe artiesten optreden. Arctic Monkeys, Muse en Rihanna hebben hier bijvoorbeeld opgetreden. 

Naast muziek zijn er ook andere culturele activiteiten te vinden tijdens dit evenement. Er is een theater en een bioscoop, en er worden circus shows en dansoptredens gegeven. Wat het helemaal uniek maakt zijn de sportevenementen en het feit dat je er kunt zwemmen in de rivier! 

De line-up voor 2020 is nog niet bekend, maar zoals elk jaar zal deze weer geweldig zijn.

In 2020 vindt het festival plaats van 5 tot en met 11 augustus. Als je kaartjes wil kopen moet je er wel op tijd bij zijn, want je wil dit niet missen! 

Openlucht Zomerfestival

Dit festival duurt drie maanden: juni, juli en augustus. Tijdens deze heerlijke zomermaanden worden er veel concerten en optredens georganiseerd op het Margaretha-eiland en in het Városmajor-park. Er is voor iedereen wel iets leuks, zoals popmuziek, musicals, theater, circus, jazz en opera om maar een paar voorbeelden te noemen. 

De meeste voorstellingen zijn ook leuk voor kinderen, waardoor je er een gezellig gezinsuitje van kunt maken. Het feit dat alles in de openlucht is, maakt het nog leuker!