Ga je op vakantie naar Oostenrijk? Breng dan zeker ook een bezoek aan de prachtige stad Wenen. Tevens een echte aanrader voor een citytrip. In deze muziekstad van Europa is genoeg te zien en te beleven. Er zijn tal van musea, kerken, oude en nieuwe gebouwen en indrukwekkende parken. Wie zoekt naar een mix van cultuur en ontspanning zit helemaal goed in deze stad. Wij zetten een aantal mooie bezienswaardigheden voor jou op een rijtje.

Prachtige kathedraal

Wenen/Vienna

In het hart van de binnenstad staat het gotische Stephansdom. Deze kathedraal is hét symbool van Wenen. Op deze plaats stond eerst een romaanse kerk, maar deze is door brand bijna helemaal vergaan. Wat bleef staan was de Heidentürme en het middelste portaal, wat dateert uit de 15e-16e eeuw. Met een hoogte van 136 meter steekt de Südtoren boven alles uit. Via 343 treden is het mogelijk deze toren te beklimmen. De niet afgewerkte noordelijke toren bevat een klok van 21 ton en een doorsnede van meer dan 3 meter. Het is hier mogelijk om met een lift naar de top te gaan. In de openlucht kun je prachtig over Wenen kijken.

Museum met grafische kunst

Voor echte museumliefhebbers is er het Albertinamuseum. Dit museum is een voormalig paleis van de Habsburgers. Zeer bijzonder is de verzameling grafische kunst. Het is een van de mooiste verzamelingen die je in Europa kunt zien. Waarschijnlijk kun je ze niet allemaal in detail bekijken, er zijn namelijk bijna 1 miljoen gravures en circa 60.000 tekeningen. Uit de privéverzameling van het Zwitserse echtpaar Batliner komt veel van wat aan impressionisme en avant-garde wordt getoond. Maar ook werken van Monet, Miró, Magritte, Matisse en Picasso kom je in dit museum tegen.

Imposant en luxe kasteel

Zeer indrukwekkend is het kasteel Schönbrunn. Eind 17e eeuw zou dit kasteel op een heuvel gebouwd moeten worden, achter een ander kasteel. Het moest veel groter zijn dan Versailles. Waarschijnlijk viel het financieel allemaal wat tegen. Het kasteel kwam niet op de heuvel en werd een stuk  kleiner dan de eerste plannen. Toch weet je niet wat je ziet. Het kasteel is imposant en zeer luxueus. Tijdens een rondleiding is het mogelijk om in de 40 pronkkamers te kijken. Naast deze kamers telt het kasteel nóg 1400 kamers. Bij Schönbrunn hoort een groot park waar ook een serre en dierentuin is.

Stadtpark

Het oudste park van Wenen is het Stadtpark. Het park bestaat sinds 1862 en heeft twee opvallende objecten: het brugje in Jugendstil over de Wien en een aantal beelden van componisten. Sommige bekend; anderen iets minder. Het is een lust voor het oog om alle pracht en praal in dit park te bekijken. Je vindt er veel terug van bekende muzikanten. Een aantal namen zijn: Franz Schubert, Anton Brückner, Johann Strauss, Franz Lehar en Robert Stolz. In het park staat het Kursalon; een groot gebouw in renaissancestijl. Vandaag de dag is dit oude kuuroord in gebruik als concertzaal.