Gelegen in de Hautes-Pyrénées in Frankrijk op een hoogte tussen 386 en 420 meter, Lourdes is de grootste katholieke bedevaartplaats in Frankrijk. In 1858 verklaarde de toen 14-jarige Bernadette Soubirous verschillende verschijningen te hebben gezien. Dit werd toen door de belangrijkste hoogwaardigheidsbekleders bepaald als verschijningen van de Heilige Maagd Maria. Sinds die tijd zijn er ook verschillende wonderbaarlijke genezingen vastgesteld en zijn er drie basilieken gebouwd, die nu deel uitmaken van het Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. De stad zelf heeft ongeveer 20.000 inwoners maar heeft meer dan 300 hotels en trekt elk jaar miljoenen bedevaarders.

Heiligdommen

Pic du Midi de Bigorre

De verschillende Heiligdommen in de stad zijn het hele jaar door 24 uur per dag open en de toegang is gratis.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Van april tot oktober worden in 22 van de kerken missen in verschillende talen gevierd. Ook kunnen iedere dag grote vieringen bijgewoond worden, zoals de eucharistische processie en de mariale lichtprocessie.

Van november tot maart zijn er ook elke dag veel vieringen, zoals verschillende missen, bidden met Rozenkrans en Angelus.


Naast de Heiligdommen zijn er nog meer bezienswaardigheden in Lourdes en omgeving. Beklim bijvoorbeeld eens de Pic du Midi de Bigorre. Deze berg met een hoogte van 2877 meter heeft terrassen met panoramische uitzichten over de omgeving en aan de top vind je ook een museum.

Bezienswaardigheden

Uitzicht Pic du Jer

Een van de bekendste bezienswaardigheden in Lourdes is zonder twijfel het Château Fort en haar Musée Pyrénéen. Deze duizend jaar oude burcht die zelfs Karel de Grote niet kon overwonnen is een historisch monument en museum. Deze locatie biedt bijzondere uitzichten over zowel de stad, de heiligdommen en de Pyreneeën. Ook is binnen de muren van de burcht een botanische tuin en het Pyreneeën museum te vinden.
In dit museum vind je collecties die je vertellen over de geschiedenis van de Pyreneeën, waaronder aardewerk en meubels uit de 18e eeuw, traditionele klederdracht, Pyrénéisme, miniaturen en herdershutten.

Het mooiste uitzicht over de Pyreneeën vanuit Lourdes vind je echter door de Funiculaire du Pic du Jer te nemen naar Le Pic du Jer. De Pic du Jer steekt ver boven de stad uit en is makkelijk te herkennen aan zijn grote kruis, dat ‘s nachts wordt verlicht. Door de kabeltrein naar boven te nemen ben je binnen enkele minuten op de top van 1000 meter. Van daaruit kun je het wandelpad nemen naar het observatorium. Hier is een uniek terras met een uitzicht van 360° over Lourdes, Tarbes, Pau, de vallei van Argelès Gazost en de toppen van de Pyreneeën.

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be