Athene trekt elk jaar veel bezoekers die met het vliegtuig aankomen. Eenmaal op bestemming zoeken zij natuurlijk een manier om makkelijk, maar ook goedkoop, van punt A naar punt B te reizen. Een auto huren is vaak prijzig, vooral omdat parkeerplaatsen zelden gratis zijn. Daarbij is het niet altijd fijn om in een onbekende en drukke stad rond te rijden in een auto die je niet gewend bent. Kortom, ook in Athene is het fijner om gebruik te maken van het openbaar vervoer.

citytrip.be/c/3/20″>

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

In het centrum kun je veel bezienswaardigheden te voet bezoeken, omdat ze dicht bij elkaar liggen. Wil je wat verder weg, dan kun je gebruik maken van een metro, tram of bus bijvoorbeeld. In dit artikel vertellen we je precies hoe dat werkt.

Van het vliegveld naar het centrum van Athene met het openbaar vervoer

Kom je aan op Eleftherios Venizelos Athens International Airport? Dan kun je Metrolijn 3 gebruiken om naar het centrum te gaan. Je zult zo’n 40 minuten onderweg zijn.

Ook rijden er 24-uur Express bussen. Er zijn er meerderen, en diverse routes brengen je naar het stadscentrum. Kijk voor je een kaartje koopt goed welke het handigst is qua route, zodat je dicht bij je slaapplaats uitstapt. Een rit met de bus duurt ongeveer 1 uur.

Wil je vanuit de luchthaven naar het Centraal Station (Larissis Station)? Dan raden we de Suburban Railway aan.

De metro in Athene

De metro in Athene telt 3 lijnen; groen, rood en blauw. De eerste lijn (groen) opende in 1869, waarbij het het op één na oudste ondergronds systeem werd, na de metro van Londen. De 2 andere lijnen zijn veel recenter, en zijn in gebruik sinds 2000. Alle lijnen zijn toegankelijk voor mindervaliden door middel van de liften die elke verdieping bereiken. 

De 3 metrolijnen zijn open van 5:30 uur tot 00:30 uur. Op vrijdag- en zaterdagavond zijn lijn 2 en 3 open tot 2:30. Handig om te weten als je wil genieten van het nachtleven van de stad. 

De tram in Athene

Als je in Athene verblijft wil je misschien ook wel een dagje naar zee. Ook hier heb je geen auto voor nodig. Met lijn 4 van de tram reis je van Syntagma naar S.E.F, de meest noordelijke halte langs de kust. Lijn 5 gaat naar de meest zuidelijke halte, Asklipiou. Ben je bij één van deze 2 haltes, en wil je ook een ander deel van de kust ontdekken? Neem dan lijn 3, die geheel langs de kust rijdt tussen de meest noordelijke en meest zuidelijke halte. 

Kaartjes kopen voor het openbaar vervoer in Athene

Vervoer in Athene

Voor een citytrip heb je verschillende opties wat betreft kaartjes voor het openbaar vervoer. 

De Ath.ena Ticket

Dit is een herlaadbaar ticket van papier waarop je verschillende soorten kaartjes kunt plaatsen, van een 90 minuten kaartje tot een 5 dagen kaartje. Ook kaartjes die geldig zijn om van en naar het vliegveld te reizen kun je hier op laten plaatsen. 

Deze ticket is verkrijgbaar bij de ticket machine. Je hoeft dus niet in de rij te staan en je hoeft geen legitimatie te laten zien. 

Het nadeel is dat je geen kaartje op deze ticket kunt zetten wanneer en al één op staat. Je moet er dus misschien meerdere kopen. Stel je zet er een 90 minuten kaartje op, dan kun je niet alvast je kaartje voor het vliegveld erop zetten, zolang je het 90 minuten kaartje nog niet hebt gebruikt. Je kunt hier ook geen kaartjes met korting voor krijgen. Over korting lees je zometeen meer.

De anonieme Ath.ena Card

Dit is een herlaadbaar plastic pasje waarop je verschillende kaartjes kunt zetten, tot een 5 dagen kaartje. Je kunt deze alleen kopen bij een ticket office, en kaartjes met korting zijn hiervoor niet beschikbaar.

De gepersonaliseerde Ath.ena Card

Dit is een plastic pasje waarop je naam en foto staan. Je kunt er kaartjes naar keuze op laten laden, tot een 365 dagen kaartje, of een bedrag van maximaal 50 euro. Je zou denken dat dit alleen interessant is voor mensen die lang in Athene verblijven, maar ook voor toeristen kan het handig zijn. Als je in aanmerking komt voor kaartjes met korting, is dit de enige optie om die te krijgen. 

Korting op het openbaar vervoer

Het goedkoopste kaartje kost € 1,40 (90 minuten kaartje). Heb je recht op korting, dat wordt dit € 0,60. Ook op andere soorten kaartjes kun je meer dan 50% korting krijgen. 

Korting is mogelijk voor:

  • Kinderen tussen de 7 en 12 jaar (iedere nationaliteit)
  • Tieners tussen de 13 en 18  jaar (iedere nationaliteit – ID kaart of paspoort laten zien is verplicht)
  • Senioren boven de 65 jaar (iedere nationaliteit – ID kaart of paspoort laten zien is verplicht)
  • Studenten aan een universiteit buiten Griekenland, tot en met 24 jaar oud, iedere nationaliteit (Studenten kaart en paspoort of ID kaart laten zien is verplicht)

Gratis reizen is mogelijk voor:

  • Kinderen tot en met 6 jaar (geen kaartje nodig, reizen met een volwassene is verplicht)

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be