Sinds half juni 2017 is dataroaming in de Europese Unie gratis geworden. Voorheen zette iedereen netjes zijn dataroaming uit voordat men in het vliegtuig stapte of de grens overreed, maar dit is niet meer nodig. Je kunt volop appen, YouTube filmpjes bekijken en online spelletjes spelen. Toch is het wel opletten geblazen als er gebruikt gemaakt wordt van dataroaming, want net als in België zit je vast aan jouw datalimieten. Als jij normaal gesproken 5GB aan data hebt, dan kan jij ook maar tot 5GB aan data in het buitenland gebruiken. Als deze bundel op is zal je bij moeten gaan betalen. Je doet er nog steeds, net als in België, verstandig aan om Wi-Fi te gebruiken wanneer deze aanwezig is. Hiermee voorkom je dat je over jouw bundel heen gaat.

Ik zit boven mijn bundel, wat nu?

Als je boven jouw bundel zit gaan de tarieven gelden die jouw provider heeft ingesteld voor het binnenland. Dit kan bij de verschillende aanbieders al snel oplopen tot €0,25 per MB data. Als je dit om gaat rekenen naar bijvoorbeeld 1GB, dan zou dit uitkomen op €25,- per GB. Zorg er dus voor dat je op de hoogte bent van de huidige prijzen die gelden als jij buiten jouw bundel komt. Zoals je kunt zien kunnen de prijzen namelijk erg hoog oplopen als je niet in de gaten hebt dat je buiten jouw bundel zit. Gelukkig krijgen we tegenwoordig een bericht van de provider als je bundel bijna op is. Dan weet je dat op moet letten met het gebruik van mobiele data.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Roaming vakantie

In welke landen kan je mobiele data gebruiken?

Zoals gezegd kunnen in alle landen van de Europese Unie de mobiele data gebruikt worden. Toch zijn er vaak nog onduidelijkheden welke landen er nu wel en welke landen niet bij de Europese Unie horen.

Landen waarin mobiele data gebruikt kunnen worden zijn: Bulgarije, Cyprus (alleen het Europese deel), Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk en Zweden (en natuurlijk België).

Als je door landen als Zwitserland, Andorra of Monaco komt ga je dus wel betalen voor de dataroaming en op het moment dat deze aan staat ga je veel betalen. Wat ook handig is om te vermelden, is dat Cyprus een Europees deel heeft, maar ook een Turks deel. Op het moment dat je in het Turkse deel bent ga je ook dataroaming betalen. Hier moet je dus goed op letten.

Bij de bovengenoemde landen staat het Verenigd Koninkrijk er ook nog tussen, maar zoals iedereen weet gaan zij door de Brexit geen deel meer uitmaken van de Europese Unie. Je kunt dus nog tot 29 maart 2019 gebruik maken van de mobiele data, maar hierna zal je ook gewoon voor dataroaming moeten gaan betalen. Zoals je kunt zien zijn er dus nog redelijk wat uitzonderingen op de regel waar je je heel makkelijk in kunt vergissen!

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be