In Vlaanderen staat het Hallerbos bekend om boshyacinten. Deze kleine, paarse bloemetjes groeien in grote aantallen samen en zorgen voor een prachtig bloementapijt in dit bos. Doordat in het voorjaar ook bomen en andere planten weer groen worden, geeft dit een sprookjesachtig tafereel. Elke lente trekken duizenden mensen naar het Hallerbos om dit natuurschoon te bewonderen.

Bloeiperiode

Misschien vraag je je af wanneer het de beste periode is om de boshyacinten te bekijken. Dat is lastig te zeggen. In principe mag je verwachten dat eind april-begin mei de hyacinten goed te zien zijn. Echter kan de zon invloed hebben op de exacte periode. Als er veel zon in het begin van de lente is, gaan de hyacinten eerder bloeien. Maar andere flora zal door deze zon ook uit haar winterslaap komen. Bladeren aan de bomen houden het zonlicht tegen, waardoor hyacinten uiteindelijk verdwijnen. Soms tref je dus in april al boshyacinten aan, maar zijn ze in mei al niet meer te zien. Is er echter weinig zon geweest, dan kan het zomaar tot mei duren voordat de hyacinten in zicht komen.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Groot ecosysteem

In het Hallerbos komen steeds meer mensen uit het buitenland om deze prachtige natuur zelf te bekijken. Bijzonder is natuurlijk ook de hoeveelheid. De paarse bloemenzee is maar liefst 300 hectare groot. Momenteel is het hele Hallerbos zo’n 535 hectare groot, hiervan wordt 100 hectare beschermd als natuurreservaat. Van noord naar zuid vind je vijf valleitjes waar bronnen opborrelen. Door het grote ecosysteem vind je in dit bos verschillende bomen. Zo staan er eiken, dennen, beuken en zeer bijzondere mammoetbomen. Wie goed oplet, kan ook nog herten en wilde konijnen spotten.

Wandelgebied

Hyacinten in het Hallerbos

Wandelaars kunnen hun hart ophalen in het Hallerbos. Er liggen diverse wandelpaden, variërend van vier tot dertien kilometer. Het is ook mogelijk om een speciale hyacintenroute te lopen. Hier zijn er twee van en beide routes zijn circa vijf kilometer. Het is zeer belangrijk dat je op de paden blijft. Waar een hyacintbol platgetrapt wordt, duurt het namelijk vijf jaar voordat er op die plek weer een hyacint kan groeien. Uiteraard is het verboden om de bloemen te plukken en dienen honden aangelijnd te zijn.

Alternatieve bossen

Vanwege de toenemende media-aandacht neemt de druk in het Hallerbos toe. Niet iedereen houdt van die massa. Gelukkig zijn er nog tal van andere leuke plekken waar je kunt genieten van de prachtige paarse bloemen. Een aantal alternatieven zijn: het Kluisbos in de Vlaamse Ardennen, welke ligt aan de grens met Wallonië, of het muziekbos bij Ronse. Ook dit bos ligt in de Vlaamse Ardennen. In West-Vlaanderen vind je bij de Kemmelberg veel boshyacinten, en bij Geraardsbergen is het Raspaillebos ook zeer kleurrijk. Als laatste is het mogelijk om bij de taalgrens in de Vlaamse Ardennen het Brakelbos te bezoeken. In al deze bossen vind je net zulke mooie bloemen, het is er alleen veel minder druk.

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be