Ga je op wintersport en reis je als er sneeuw ligt door Duitsland? Denk er dan aan dat het verplicht is om winterbanden onder je auto te hebben. Er is in 2010 een wet doorgevoerd die het verplicht dat iedereen die door Duitsland heen rijdt als er sneeuw ligt, winterbanden moet hebben. Wie dit niet heeft riskeert een boete van minimaal 100 euro.

De wet is dus niet gebonden aan een bepaalde periode en is alleen van kracht als er gevaarlijke situaties op de weg kunnen ontstaan door gladheid, sneeuw of ijzel. Je voertuig moet voorzien zijn van banden die ontworpen zijn om te gebruiken tijdens winterse omstandigheden.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Om problemen te voorkomen, kun je dus beter altijd winterbanden onder je auto laten monteren als je op wintervakantie gaat naar Duitsland. Ten eerste is dit veel veiliger, en ten tweede wil je die boete natuurlijk voorkomen.

De juiste banden

Winterbanden zijn volgens de Duitse wet ‘banden waarvan het design is ontworpen om beter rij- en tractievermogen te hebben op winterse omstandigheden dan je hebt met zomerbanden’. Motorvoertuigen moeten dus uitgerust zijn met banden die ervoor zorgen dat de kans op ongelukken bij gladheid verminderd worden. Er worden geen uitzonderingen gemaakt, voor geen enkel voertuig. Ben je in het bezit van een terreinwagen, SUV of 4×4 dan moet je alsnog winterbanden hebben als het glad is.

Er zijn ook zogenaamde Mud and Snow (M+S banden) die het hele jaar gebruikt kunnen worden. Het enige nadeel is dat deze banden niet zo goed presteren als winterbanden wanneer het glad is. Het is van belang dat de banden een profieldiepte van 4 mm hebben zodat ze echt effectief zijn. Zorg er dus voor dat je M+S banden deze profieldiepte minimaal hebben. Moet je dus door Duitsland rijden als er sneeuw ligt, zorg er dan voor dat je de juiste banden onder je voertuig hebt!

Weg in de winter

Sneeuwkettingen

Als je langs de Duitse wegen een verkeersbord met het symbool van een sneeuwketting ziet, dan is het ook verplicht om een sneeuwketting te hebben. De sneeuwketting moet aangebracht zijn op de trekas van het voertuig. Ze zijn ook toegelaten op rijbanen waar dit bord niet is geplaatst, als er sprake is van sneeuw of ijzel. Hou er rekening mee dat je dan maximaal maar 30 km per uur gaat rijden, want anders neemt de kans op koetswerkschade en kapotte kettingen toe.

Nogmaals, om problemen te voorkomen kun je er beter voor zorgen dat je altijd sneeuwkettingen in je auto hebt liggen als je in de winter door Duitsland rijdt. Test van te voren thuis of ze goed passen, en of je überhaupt weet hoe je ze erop moet leggen. Wanneer het eenmaal sneeuwt en vriest is het niet fijn als je een uur bezig bent met de handleiding.

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be