Het is voor de meeste mensen één van de grootste ergernissen op de weg: files. Nu is het zo dat files doordeweeks in verband met de spitsuren vrij normaal zijn, maar op het moment dat je op vakantie gaat zijn files nog lastiger natuurlijk. Het liefst ben je namelijk zo snel mogelijk bij jouw vakantiebestemming, maar door de files kan je grote vertragingen oplopen. Zorg er dus voor dat je voorbereid de weg op gaat en verschillende opties hebt op het moment dat je in de file komt.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Files in Duitsland tijdens vakantietijd

In de zomerperiode is er veel verkeer in Duitsland wat richting Scandinavië gaat, of juist richting het zuiden. Al deze doorreizigers kunnen voor lange files zorgen en het is zeker geen uitzondering als je in een file komt te staan die langer is dan 50 kilometer. Vooral op vrijdag en zaterdag ontstaan deze files door de drukte en het is dan dus verstandig om bijvoorbeeld op donderdag of zondag te vertrekken.

In de winterperiode is het voornamelijk druk op de wegen richting de skigebieden. In het weekend gaan dan veel mensen een weekendje skiën waardoor het drukker op de weg kan zijn dan normaal. Voordat je dus de weg op gaat is het verstandig om te controleren hoe druk het die dag gaat worden. Er zijn overzichten waar de drukste dagen van het jaar vermeld worden en het is dus niet verstandig om op deze dagen Duitsland in te rijden.

Files vermijden


Files en vertragingen op de Duitse Autobahn kunnen omzeild worden. Hiervoor zijn de U-routes in het leven geroepen door de Duitsers. Langs de weg vind je blauwe borden met een “U”, wat voor Umleitung (omleiding) staat, die je kan volgen. Hier staan ook nog een pijl en een nummer op. Deze borden zullen je naar de volgende op- of afrit leiden. Je kunt deze omleidingsroutes langer blijven volgen op het moment dat er nog steeds file op de Autobahn staat. Vaak wordt de reistijd wel langer, maar je kan wel gewoon doorrijden en als je in de file staat wordt de reistijd natuurlijk ook direct langer.

File in Duitsland

Verkeersinformatie van de Duitse wegen


Als je de Duitse taal machtig bent kan je op de radio de regionale verkeersinformatie ontvangen. Deze is gewoon te ontvangen via jouw FM zender en de frequenties van deze radiozenders vind je op blauw-witte borden langs de snelweg. Zo word je elk uur op de hoogte gehouden van de verkeersinformatie en weet je precies waar de files zullen staan.

Gelukkig hebben we tegenwoordig ook het internet als medium en via de website van de Duitse versie van de VAB kan je een uitgebreide verkeersprognose zien. Hier kan je vanaf woensdag de prognose van de verkeersdrukte van dat weekeinde bekijken. Erg handig als je bijvoorbeeld dit weekend naar Duitsland gaat, is om een kijkje te nemen op hun website hoe druk het gaat worden. De website is te bereiken via: http://www.adac.de.

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be