Steeds meer toeristen ontdekken de Belgische stad Leuven. Deze stad wordt ook wel de bierhoofdstad van België genoemd. Dit komt door het hoge aantal studenten in de stad en natuurlijk door de aanwezigheid van de Artois brouwerij. Leuven is een ideale bestemming voor een weekendje weg. Er zijn veel leuke winkels om te shoppen, het uitgaansleven is bruisend én de stad heeft een aantal mooie bezienswaardigheden. In dit stukje lees je de vijf leukste culturele bezienswaardigheden.

Stadhuis

Op de Grote Markt staat het enorme stadhuis van Leuven. Het is één van de mooiste gotische gebouwen in de stad met maar liefst 236 beelden in de gevel. Tijdens een rondleiding door het stadhuis ontdek je de verschillende stijlen. Dit zijn verschillende Lodewijk stijlen, maar ook gotische stijlen. In het stadhuis hangen diverse schilderijen uit de zeventiende tot de negentiende eeuw.

Prachtige bibliotheken

In de studentenstad kom je natuurlijk tal van universiteiten tegen. Maar daarnaast zijn er tevens een aantal zeer voortreffelijke universiteitsbibliotheken. Aan het Monseigneur Ladeuzeplein staat een zeer prachtige monumentale bibliotheek. Dit neorenaissance gebouw is ontworpen door Whitney Warren en werd gebouwd tussen 1921 en 1928.

Artois brouwerij

Leuven bierbrouwerijen

Bier is al eeuwenlang een belangrijk fenomeen in Leuven. Rond de vijftiende eeuw leek men het zelfs verstandiger om gebrouwen bier te drinken in plaats van het vervuilde water wat er in de stad te vinden was. Door de geheven accijnzen kon de stad toen al enorm floreren. Sébastian Artois nam in 1717 de bierbrouwerij van Leuven over. Hierdoor ontstond de pils Stella Artois. In 1988 vond er een fusie plaats; Artois ging samen met Piedboeuf en Interbrew verder. Ondanks deze fusie prijkt nog altijd het logo Stella Artois op de gevel. In de brouwerij zijn verschillende rondleidingen te boeken.

Diverse vormen van kunst

Een bijzondere combinatie tussen oude en nieuwe kunst vind je in het M-museum. De Belgische architect Stéphane Beel heeft een oud museum in een nieuw en strak jasje gestoken. In dit museum komen allerlei vormen van kunst samen. Zo kun je er genieten van fotografie, design, beeldhouwkunst, schilderkunst en architectuur uit verschillende tijden.

Een kerk met een verhaal

In de vijftiende eeuw werd de Sint Pieterskerk gebouwd. Helaas heeft de kerk in de jaren die volgden al veel meegemaakt. Zo zijn er meerdere branden en instortingen geweest. Logischerwijs hebben er vele aan- en verbouwingen plaatsgevonden. Toch heeft de kerk vandaag de dag nog genoeg prachtige stukken om te bewonderen. Wie zich afvraagt waarom de Sint Pieterskerk nog altijd onafgemaakte torens heeft; dit komt omdat de bouw problemen gaf door grond die niet geschikt was als juist fundament.