Voor wie niet zo van massatoerisme houdt, is een citytrip naar Zadar een echte aanrader. Dit prachtige plaatsje in Kroatië is nog niet zo bekend als de stadjes die verder in het zuiden liggen. Het kenmerkende van Zadar is dat het een eigenaardige mengeling van oude en moderne ontwikkelingen heeft. Dit zorgt voor een bijzonder unieke sfeer. Het is zeker geen museumstad, maar heeft wel heel veel andere mooie bezienswaardigheden. Wij zetten er een aantal voor jou op een rijtje.

Indrukwekkende toegangspoort

Een van de belangrijkste renaissance monumenten in heel Dalmatië is de Land Gate. Dit is de hoofdingang tot de oude stad van Zadar. Gebouwd volgens een ontwerp van Michele Sanmicheli; een Venetiaanse architect. Tijdens je citytrip moet je deze poort echt gezien hebben. Het verkeer kan door een boog, terwijl voetgangers aan beide zijden door een voetgangerspoort lopen.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Museum bezoek

Voor de geschiedenisliefhebber is een bezoek aan het Archeologisch Museum en Forum meer dan de moeite waard. Er is ontzettend veel informatie in de vorm van artefacten, zowel uit prehistorische tijden als uit de antiek oudheid en de middeleeuwen. Veel van de tentoongestelde objecten komen uit Zadar en omgeving. Buiten op het plein kun je de ruïnes van het Romeinse forum zien.

Pre-Romaanse structuur

Zadar

Naast de ruïnes van het forum vind je de Kerk van St. Donatus. In de 9e eeuw gesticht door Donatus van Zadar. Het is de grootste pre-Romaanse structuur in Kroatië en heeft door al die jaren heen veel functies gehad. Vandaag de dag wordt de kerk gebruikt als concertzaal. De akoestiek is er namelijk uitstekend.

Mysterieus orgel

De Tweede Wereldoorlog heeft ook toegeslagen in het plaatsje Zadar. Na deze oorlog moest er veel opnieuw gebouwd worden. De reconstructie verliep wat hectisch waardoor er weinig oog was voor de esthetische kant. Om de saaie kustpromenade een boost te geven, werd het Zeeorgel ontworpen. Dit is een experimenteel muziekinstrument en een mooi staaltje architectuur. Vanaf de promenade loopt er een marmeren trap naar het water, waar wind en golven spelen met een reeks pijpen. Vreemde en geheimzinnige muziek klinkt daardoor uit gaten in de bovenste treden van de trap. Het Zeeorgel is een populaire attractie voor toeristen. Maar ook de lokale bewoners kunnen er enorm van genieten.

Dagtrip

Als je in Zadar verblijft, is het ook heel erg leuk om een keer een dagtrip te maken naar een ander stadje of natuurpark. Tevens zijn er mooie eilanden rondom Zadar wat je de mogelijkheid biedt om te eilandhoppen. Voor de natuurliefhebber is het Paklenica National Park of het Krka National Park overweldigend mooi. Het eerste park heeft interessante geologische kenmerken en kun je het beste wandelend verkennen. Er ligt bijna 200 kilometer wandelpad. Het Krka National Park staat vooral bekend om prachtige watervallen en de grootste concentratie lavendel per vierkante kilometer in Europa.

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be