Ben je van plan naar Vilnius te gaan? Misschien kun je de planning van je citytrip afstemmen op een van deze 5 bijzondere evenementen. Zo kun je cultuur, plezier, rust en het maken van prachtige herinneringen combineren.

Februari: Uzgavenes

In februari vieren de Litouwers het einde van de winter. Dat doen ze met hun eigen feest: Uzgavenes. Dit is te vergelijken met de Vastenavond in Nederland. In Vilnius bevind je je in een staat van krankzinnigheid. Zo draagt de lokale bevolking bijvoorbeeld maskers en kostuums.

Je komt dit vooral tegen in de oude stad en in Rumsiskes. Dit is een themapark dat helemaal is gewijd aan het volksleven. Jaarlijks nemen hier ook heel wat mensen deel aan een sneeuwballengevecht. Het is eigenlijk allemaal te gek om uit te leggen. Je moet het een keertje ervaren hebben.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Maart: Onafhankelijkheidsdag van Užupis

Uzupis district

Aan het eind van de maand maart drijven de Litouwers het op de spits. Ze staan dan stil bij de Onafhankelijkheidsdag van Užupis. Užupis is een district op een paar steenworpen van Vilnius. Je maakt hier kennis met de typische gewoontes en tradities van Užupis. Dit merk je vooral goed op de brug van het district.

In Litouwen betaal je met lita’s. Deze wissel je op de brug in voor exclusieve munten. Je kunt je paspoort dan officieel laten bestempelen met het officiële zegel van Užupis. Dat wordt lachen bij de grens, want geen grenswacht heeft een benul van wat het is.

April: Dag van de fysica

De Dag van de Fysica. Dat klinkt voor de meeste mensen slaapverwekkend. Toch is dit een belangrijke dag voor de inwoners van Vilnius. Op deze dag wordt de stad namelijk helemaal overgedragen aan de lokale universiteit.  Maak opnieuw kennis met de wetenschap op de Fysicakermis en bekijk de gigantische dinosaurus in Old Town. Deze raast door de stad, zo naar de universiteit van Vilnius.

Mei: internationaal poëziefestival

In mei wordt het Internationaal Poëziefestival in Vilnius gehouden. Er zijn meer dan honderd lezingen, meetings, discussies, tentoonstellingen en concerten. Je vindt hier niet alleen de beste en meest bekroonde dichters van Litouwen, maar poëziefreaks van over de hele wereld. Iedere avond kun je komen luisteren naar de lezingen. Liefhebbers moeten deze maand echt flink aanstrepen in de agenda.

Augustus: internationaal vuursculpturenfestival

Ijssculpturen en zandsculpturen kennen we onderhand wel. We hebben allemaal wel eens een Mickey Mouse of een Spiderman van zand of ijsblokken gezien. Vuursculpturen daarentegen, zijn nieuw voor ons. In Litouwen worden al jaren vuursculpturen gemaakt. Het International Fire Sculptures Festival is dan ook een begrip. Dit is onderdeel van de viering van de eerste herfstnacht.
We raden je dus zeker aan om je vakantie zo te plannen dat je tijdens één van deze evenementen in de stad bent. Dit zijn namelijk dingen die je niet overal zomaar meemaakt!

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be