Brugge is een van de meest pittoreske plaatsjes van België. Het stadje is vele eeuwen oud en er valt dan ook van alles te zien. Maar wist je dat er ook heel veel te beleven valt? Er zijn regelmatig leuke evenementen voor jong en oud. Zowel toeristen als locals zijn graag bij deze evenementen aanwezig. Welke evenementen mag je nu echt niet missen? Wij hebben ze voor je op een rij gezet.

Meifoor

Wie houdt er nu niet van een leuke kermis? De Belgen weten dit wel te vieren en in mei begint een van de grootste evenementen van Brugge: Meifoor. De geschiedenis van dit feest gaat terug tot de middeleeuwen. Naar verluidt werd Meifoor Brugge al in 1200 gevierd. Toen was er namelijk voor het eerst een jaarmarkt met een internationaal karakter. Je vindt de kermis in het centrum van de stad, op meerdere locaties. Waar je bijvoorbeeld moet zijn, is in het Koning Albert I-park, het Simon Stevinplein, het Beursplein en ’t Zand. Het feest vindt, zoals de naam ook al zegt, altijd plaats in mei, en duurt een aantal weken.

Heilig-Bloedprocessie

Misschien klinkt het niet echt aanlokkelijk, een Heilig-Bloedprocessie, maar dan doe je dit evenement echt tekort. Deze processie bestaat ook al heel erg lang. Al in de 13de eeuw werd het relikwie van het Heilig Bloed door de stad gedragen. Het is een van oorsprong religieuze optocht. Het wordt elk jaar weer gehouden op Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart. De processie vindt ’s middags plaats en gaat door diverse straten in het oude stadscentrum van Brugge. Je kunt gewoon een plaatsje zoeken langs het parcours, maar er zijn ook zitplaatsen te boeken.  

Brugge evenementen

Feest in ‘t Park

Feest in ’t Park is een veel nieuwere traditie. Dit feest wordt ongeveer 30 jaar gehouden inmiddels en het trekt elk jaar meer bezoekers. Het wordt altijd gehouden op de laatste zaterdag van juni en luidt op een heel gezellige manier de zomer in. Op de grote Bazaar kom je veel internationale projecten tegen, kun je de wereldkeuken proeven en ga je ook zeker even langs de fairtradebar. Verder zijn er ook workshops en allerlei activiteiten voor kinderen.

Cactusfestival

Ook deze naam is weer een beetje misleidend, want het Cactusfestival staat helemaal in het teken van muziek. Het wordt elk jaar in juli gehouden in het Minnewaterpark. Er zijn allerlei hippe bands en artiesten en natuurlijk kun je rekenen op veel gezelligheid. Beslist een evenement in Brugge dat je niet over mag slaan!

Moods

Moods is een stadsfestival en wordt dan ook op diverse locaties in het centrum gehouden. Er zijn veel live optredens. Vooral op de Grote Markt is het altijd gezellig druk. Voor dit festival moet je in augustus in de stad zijn. Het programma is ieder jaar weer vernieuwend.

Benenwerk

Wil je een keer echt even helemaal iets anders meemaken? Dan is het festival Benenwerk vast jouw ding. Dit dansfestival omvat veel verschillende stijlen. Je kunt er niet alleen een mooie tango bewonderen, maar ook de salsa, swing of meer traditionelere dansstijlen komen er aan de orde. Het dansfestival wordt gehouden op diverse locaties, waardoor je meteen kunt genieten van een leuke stadswandeling door het historische centrum. Ook dit festival wordt elk jaar in augustus gehouden.

Gouden Boomstoet

Weer een optocht? Ja, de Gouden Boomstoet is beslist iets wat je mee moet maken. Zo’n 2000 figuranten doen er mee en deze historische praalstoet is dan ook behoorlijk lang. De praalwagens en reuzen maken beslist een goede indruk. Het is een evocatie van de gebeurtenissen die plaatsvonden tijdens het huwelijk van Karel de Stoute en Margareta van York. Deze praalstoet kun je niet elk jaar bewonderen, maar om de vijf jaar. Kijk snel of jij erbij kunt zijn tijdens jouw bezoek aan de stad: www.goudenboomstoet.be

Kerstmarkt

Natuurlijk mag de kerstmarkt niet aan dit lijstje ontbreken. Het is een van de grootste evenementen in Brugge en begint doorgaans al in november. De feestelijkheden duren de hele maand december voort en soms zie je zelfs begin januari nog wat stalletjes staan. Tijdens de kerstmarkt in Brugge waan je je even in sprookjesland. Natuurlijk door de vele lichtjes en de gezellige stalletjes die er zijn, maar ook door de schitterende gebouwen die de stad rijk is. Op de Grote Markt wordt er vaak een ijsbaan geplaatst, waar het vooral ’s avonds heel druk is.