Buitenlandse toeristen zijn nog altijd niet goed op de hoogte van de Belgische keuken. Vaak denken zij met wafels, chocolade en bier al een heel eind te komen. Maar België heeft veel meer te bieden dan dat. De meeste toeristen trekken naar Brussel; de hoofdstad van België. In deze blog geven wij je daarom een overzicht van acht typisch Belgische gerechten én de adressen waar je deze kunt eten.

Mosselen

Bijna in elke brasserie in Brussel kun je mosselen met friet eten. Meestal zitten de mosselen in een grote zwarte pot, vergezeld met groenten en soms wat witte wijn. Andere bereidingswijzen die voorkomen bevatten bier, room of mosterdsaus. Het beste adres om mosselen te eten in Brussel is La Bonne Humeur aan de Leuvensesteenweg 244.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Gehaktballen

Ook in België is de gehaktbal favoriet. Vaak bestaan ze uit een mix van varkensvlees en rundvlees. Klassiekers van de Belgische keuken zijn ‘balletjes’ verdronken in tomatensaus of gebakken in boter en opgediend met een kersensaus. Eet deze lekkernij vooral bij Balls & Glory aan de Lakenstraat 171.

Grijze garnaalkroketten

Garnaalkroketten vallen vaak onder het voorgerecht. Meestal worden ze opgediend met een klein slaatje. De garnalen die voor dit gerecht gebruikt worden, zijn kleine Noordzeegarnalen. Vroeger werden ze langs de Belgische kust ‘geoogst’ door vissers op paarden. In Brussel kun je ze eten bij Noordzee / Mer du Nord aan de Sint-Catherinestraat 45.

Paling in’t groen

Dit gerecht is meer Vlaams dan typisch Belgisch. De paling is opgediend in groene saus. De kleur van deze saus ontstaat door het toevoegen van kruiden zoals basilicum, waterkers en peterselie. Om hun kleur te behouden, worden deze kruiden pas aan het einde van de bereiding toegevoegd. Dit gerecht vind je vaak in de nettere brasseries en wordt opgediend met frietjes.

Stoemp met worst

Puree gemengd met een groente naar keuze; dat is stoemp! Het gerecht wordt geserveerd met een witte, zwarte of bloedworst. Je komt het niet vaak tegen op een menukaart, maar bij Madame Chapeau aan de Koolmarkstraat 94 kun je dit lekkere en vullende gerecht bestellen.

Asperges op Vlaamse wijze

Asperges in Brussel

Van april tot en met juni worden alle Belgen een aspergegek. Je kunt het zo gek niet verzinnen of ze staan wel ergens op een menukaart. Of dat nu is als voorgerecht, hoofdgerecht of zelfs als ijs voor het dessert. Typisch Vlaams is de asperges eerst koken, daarna in de pan met een botersaus en stukjes hardgekookt ei. Geserveerd met een stukje vlees en kroketten is dit een rijk groentegerecht. Le Zinneke aan het Vaderlandsplein 26 heeft in het seizoen de lekkerste asperges.

Frieten

Als laatste noemen wij natuurlijk de frieten! Dit is met recht het nationale gerecht van België en nergens anders vind je ze zo lekker. Je kunt de frieten bijna overal krijgen, maar voor de allerbeste kwaliteit koop je ze bij een frietkot. Sommige serveren nog steeds de frietjes in een ouderwetse papieren puntzak. Heerlijk in combinatie met aioli, samurai, curry of andalouse. Allemaal sauzen gebaseerd op mayonaise.

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be