Brussel heeft verschillende leuke evenementen die je echt eens moet bezoeken. Sommige evenementen worden jaarlijks gehouden, anderen worden tweejaarlijks gehouden. Lig jij deze zomer op het tijdelijke strand, of ga je volgend jaar kijken naar een te gekke editie van de Zinneke Parade? Dit zijn de meest kenmerkende evenementen van Brussel, perfect te combineren met een citytrip!

Zinneke Parade

Sinds 2000 wordt de Zinneke Parade gehouden in Brussel. Om de twee jaar verzamelen in mei verschillende kleurrijke groepen zich in de binnenstad van Brussel. De deelnemende groepen komen uit verschillende buurten, scholen, verenigingen, ateliers, instellingen, jeugdhuizen, muziek- en dansgroepen, culturele centra, folkloristische groepen en gemeenschappen.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Iedere editie heeft de parade een ander basisthema. De zogenaamde ‘Zinnekes’ (de deelnemers aan het evenement) bepalen het thema zelf. De naam ‘Zinneke’ komt trouwens van een klein kanaaltje, dat in de zestiende eeuw tussen Anderlecht en Sint-Jans-Molenbeek stroomde en Brussel tegen overstromingen beschermde.

Muziekwedstrijd Koningin Elizabeth

Beginnende muzikanten kijken het hele jaar uit naar de Muziekwedstrijd Koningin Elizabeth. Vlamingen en Walen die een internationale carrière ambiëren komen hier samen om hun talent te laten horen.

De wedstrijd is zo ingedeeld, dat er verschillende instrumenten aan de orde komen. Zo is er bijvoorbeeld een categorie voor viool, zang, piano en compositie. Het is vrij kostbaar om erbij te zijn, maar gelukkig kun je de finale ook volgen op een groot scherm op de Brusselse Grote Markt. De volgende muziekwedstrijd wordt georganiseerd tussen mei en juni.

Brussel Bad

Zo rond de zomer kan het nog wel eens warm worden in Brussel. Daarom wordt er jaarlijks een heus strand in de stad aangelegd. Je vindt Brussel Bad, zoals het tijdelijke strand heet, aan de oevers van het Willebroek Kanaal in de stad. Hier huur je een strandstoel en geniet je van de zon.

Er is ook een sportzone van 2000 vierkante kilometer, waar je je kunt uitleven met beachvolleybal, muurklimmen, frisbee en andere sporten. Er is ook altijd een uitgebreid programma, met concerten en activiteiten voor kinderen.

Bloementapijt

Brussel flowers

Om de twee jaar ligt de Grote Markt in Brussel vol met bloemen. Een enorm bloementapijt van 300 vierkante meter geeft een thema aan. In het verleden hebben we al een art nouveau-bloementapijt, een tapijt à la Française en een Mozart-tapijt gezien. Inmiddels zitten we bijna aan de 20e editie en dat is best een beetje bijzonder.

De eerste keer dat het bloementapijt werd gelegd, was in 1971. De bloementapijten worden gemaakt door Gentse tuinbouwers. Het liefst wordt er gewerkt met begonia’s. Voor de gelegenheid wordt ook het balkon van het Stadhuis geopend. Vanaf hier heb je een goed uitzicht op de Grote Markt.

Eind van het jaar: de kerstmarkt

Aan het eind van het jaar wordt een drie kilometer lange kerstmarkt gehouden in de stad. Hier geniet je van allerlei lekkernijen en lekkere drankjes. Natuurlijk staan er kraampjes, maar je kunt ook de kermisattracties in. Daarnaast is er een ijspiste. Geheel terecht heet deze kerstmarkt ‘Winterpret’, want het is een van de leukste kerstmarkten van Europa.

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be