Zweden is een Scandinavisch land. Dat wil zeggen dat het in het noorden van Europa ligt. Zweden bestaat uit het grote schiereiland en de eilanden Öland en Gotland. De officiële taal is Zweeds, de hoofdstad Stockholm en de munt is de Zweedse kroon.

Het klimaat in Zweden

Zweden heeft 4 verschillende soorten klimaten. Over het algemeen is het er in de zomer warm en in de winter niet extreem koud. Het is er koud, maar niet even koud als in de buurlanden. In de bergen kan je zeker terecht voor een sneeuwvakantie. Daar sneeuwt het namelijk van oktober tot mei. December tot februari zijn de koudste maanden, juni tot augustus de warmste.

Wat valt er in de hoofdstad te doen?

Stockholm, Zweden

Gamla Stan is het oude stadscentrum van Stockholm. Het ligt op een eilandje in het midden van de stad en dateert uit de 13de eeuw. Er zijn heel wat indrukwekkende gebouwen te bezoeken in dit deel van de stad, zoals de Storkyrkan, de oudste kerk in de stad.

Boekenliefhebbers moeten de Stockholms Stadsbibliotek zeker op hun lijstje zetten. Deze bibliotheek werd in 1928 geopend en is oogverblindend mooi. De inkomhal is een grote ronde kamer met duizenden boeken. Het lijkt er een beetje alsof de tijd heeft stilgestaan. Met het zeer hoge plafond is de inkomhal zo’n 3 verdiepingen hoog, wat het alleen nog imposanter maakt. De toegang is volledig gratis en naast de ingang is ook een cafeetje te vinden.

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Gratis: Ontdek hier onze gratis cityguides!

Fan van ABBA? Dan is ABBA: The Museum zeker iets voor jou. Dit museum opende pas in 2013, maar is ondertussen al één van de grootste trekpleisters in de stad. Je kan er gouden platen, kleding en andere relieken van de band vinden.

Zoek je inspiratie voor een citytrip of weekend weg?
Ontdek de leukste bestemmingen wekelijks in je mailbox. Mis dit niet.
Ja, ik wil de leukste bestemmingen wekelijks per email ontvangen!

Nog enkele bezienswaardigheden

De Kostereilanden maken deel uit van een natuurreservaat. In totaal wonen ongeveer 350 mensen verspreid over de eilanden en auto’s zijn er niet toegestaan. Een golfkarretje of fiets kan je er wel altijd huren. Ook met de boot kan je je verplaatsen.

Ladonia is een soort van minigemeenschap middenin een natuurreservaat. Lars Vilks gebruikte er ongeveer 70 ton drijfhout om een toren van 9 verdiepingen hoog te bouwen. En dat op het strand. In 1996 werd Ladonia uitgeroepen tot micronatie en in 2008 telde het al 17.000 leden.

Het noorderlicht zien staat waarschijnlijk ook wel op iedereens verlanglijstje. Abisko is daar het perfecte dorpje voor. Het ligt in een natuurreservaat dat bekendstaat voor z’n prachtig zicht op het noorderlicht. Je kan in het Aurora Sky Station een kabelbaan naar boven nemen en er zelfs van een heerlijke maaltijd genieten. Plezier verzekerd!

Zin om dit alles zelf eens te beleven? Kijk hier dan zeker eens welke last minutes nu beschikbaar zijn.

Vond je dit interessant? Voor meer inspiratie en tips schijf je in op de wekelijks Citytrip.be nieuwsbrief → Ja, ik wil meer leuke bestemmingen ontdekken!