Napels is voor velen een beetje een mysterieuze stad. Er wordt vaak meteen aan de mafia gedacht, maar eigenlijk is Napels gewoon een hele gezellige vakantiebestemming voor vele toeristen. Toch is het mogelijk om de mysterieuze kant van Napels te ontdekken. Daarover vertellen we je hier meer.

Diep onder de grond liggen de waterreservoirs van vroeger waar je door de donkere tunnels een rondleiding kunt maken. Bezoek de bezienswaardigheden die een verrassend einde hebben. Napoli Sotterranea is niet alleen leerzaam, maar ook zeker spannend.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Geschiedenis van Napoli Sotterranea

Napoli sotterranea

De Oude Grieken hadden bouwmaterialen nodig om Napels te kunnen uitbreiden, onder de grond werd dat gevonden. 40 meter onder de grond werd er begonnen met het graven van tunnels tot er een gangencomplex ontstond. Tegenwoordig is het nog zichtbaar dat de gangen als waterreservoir werden gebruikt. In de tweede wereldoorlog werd het gangencomplex gebruikt als schuilplaats. Tijdens de rondleiding met begeleiding zie je nog achtergebleven spullen van mensen die ondergedoken zaten.

Verleden en heden komen samen in dit bijzondere gangenstelsel waar je dingen ziet van 2000 jaar geleden. Er wordt ook onderzoek gedaan, maar niet persé naar de geschiedenis van de stad. Hier wordt namelijk geprobeerd om plantjes te laten groeien met alleen kunstmatig licht als lichtbron.

Ondergrondse waterput in kaarslicht

Met een kaars in de hand loop je een gedeelte van de rondleiding door de smalle gangen heen. Soms moet je even bukken om niet je hoofd te stoten. Achter elkaar loop je door de gangen waar aan het einde een ondergrondse waterput met helder water is. Als je weer boven de grond bent aangekomen denk je dat de tour voorbij is, maar samen met de gids wandel je door een aantal straten heen. Bij een normaal uitziende kleine woning gaan we naar binnen toe, de gids doet een luik open en we gaan naar beneden, de kelder in.

De gewelven in de kelder blijken van een oud Romeins amfitheater te zijn, door de tijd heen is het gerecycleerd in de woonhuizen. Keizer Nero zou nog hebben opgetreden in het 2000 jaar oude theater. Indrukwekkend om te zien!

Het laatste stukje van de tour ben je nog steeds in het oude theater in een kleine ruimte. Hier kun je een andere specialiteit van de stad bewonderen, namelijk Napolitaanse kerststalletjes. Franciscus van Assisi heeft de eerste stal gemaakt om niet te vergeten dat Christus in volledige armoede is geboren.

De kerststallen zijn vooral bijzonder omdat ze het kerstverhaal uitbeelden in het decor van het alledaags Napolitaans leven van die tijd. Maria, Jozef, het kindeke Jezus, de herders en de drie koningen staan tussen de hard werkende bakkers, slagers, kleermakers en vissers.

Napels onder de grond is echt een zeer leuke en leerzame activiteit om te doen voor kinderen en volwassenen. Het tweede deel van de rondleiding is net zo leuk als het deel onder de grond waar je door het gangencomplex loopt. Een mix van Napolitaanse cultuur en Bijbelse traditie komen samen.

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be