Sint-Petersburg is een miljoenenstad in Noord-West Rusland. Het inwoneraantal stond in 2018 boven de 5 miljoen! Naast de grote omvang in inwoneraantal, is Sint-Petersburg ook enorm belangrijk voor de industrie, wetenschap en de cultuur van het land. Het vormt dan ook samen met Moskou het zwaartepunt van deze machtige staat. We zullen in dit artikel verder ingaan op hoe Sint-Petersburg is ontstaan en welke ontwikkeling het heeft doorgemaakt. Op deze manier zul je bepaalde dingen die je ziet tijdens je stedentrip beter begrijpen. De geschiedenis heeft uiteraard veel invloed op de stad gehad.

Niet vernoemd naar Peter de Grote

In 1703 werd Sint-Petersburg gesticht door Peter de Grote, maar hier dankt het niet zijn naam aan. De stad is vernoemd naar Petrus, een Apostel van Christus. Het werd daardoor ook gelijk de beschermheilige van de stad. De noodzaak van de bouw werd gevonden in de ontvolking van Novgorod, die werd veroorzaakt door Ivan de Verschrikkelijke. Kort na de oprichting werd de stad tevens de hoofdstad van de Russen.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Een Hollands tintje

De bouw van de stad was gericht naar het Westen. Men keek op naar West-Europa en wilde dit ook in het ontwerp terug laten komen. Zo vond men inspiratie in Nederland. Er werden maar liefst 40 grachten door de stad heen gelegd. Gedurende de bouw werd veelal gewerkt met dwangarbeiders, die keihard moesten werken in erbarmelijke omstandigheden. Het is niet geheel duidelijk, maar er wordt gesteld dat de bouw zeker aan 100.000 arbeiders het leven zou moeten hebben gekost.

St. Petersburg


De 18de eeuw

In de 18de eeuw was Sint-Petersburg flink gegroeid. Door het toedoen van de culturele opleving van de stad en de komst van een universiteit, nam het aanzien behoorlijk toe. Het was weliswaar minder groot dan Moskou in inwonertal, maar het had zeker meer allure.

De horror van Sint-Petersburg

Wie aan Sint-Petersburg denkt, denkt aan ellende. Het is zeker een mooie stad met een fantastische historie, maar deze was nog grootser in zijn ellende. De vele bloederige mislukte revoluties die de stad heeft gekend en de vele oorlogen die onder meer in de stad werden bevochten, waren immens talrijk. Zo vonden de Februari en Oktoberrevolutie hier plaats. Ook de Tweede wereldoorlog werd hier voor een belangrijk deel bevochten.

Het schijnt dat de honger in de stad toen zelfs de burgers aan heeft gezet tot kannibalisme. Of dit een gerucht of de waarheid is, is niet duidelijk. Het mag duidelijk zijn, de pracht en praal van de stad heeft een grote prijs gekend. Tegenwoordig kent de stad een relatief progressieve opstelling ten opzichte van de rest van Rusland. Het is hierdoor dan ook een stuk prettiger om er te wonen dan vroeger.

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be